Cum să pregătești salata de sfeclă pentru beneficii asemenea unui medicament

Salata de sfeclă nu numai că este gustoasă și aromată, dar aduce beneficii semnificative pentru sănătate, fiind considerată un adevărat medicament natural.

Sfecla își datorează culoarea roșie intensivă unei substanțe numite betalaină. Această substanță este responsabilă pentru proprietățile antitumorale și antioxidante remarcabile ale sfeclei.

Totuși, betalaina este foarte sensibilă la temperaturi ridicate, mai ales în timpul coacerii, de aceea este recomandat să consumăm sfecla fiartă, dar nu coaptă.

Se fierbe sfecla cu coajă până când devine ușor de pătruns cu o furculiță, fără a o lăsa mai mult decât este necesar. După fierbere, se curăță și se dă pe răzătoare.

La sfecla rasă se adaugă 1-3 rădăcini de hrean rase, sare, ulei, oțet de mere, și puțină miere. Ingredientele se amestecă bine și se păstrează într-un borcan ermetic, la frigider. Astfel, salata de sfeclă își va păstra proprietățile benefice timp de câteva săptămâni.

Salata de sfeclă este un remediu minunat pentru răceli, bronșite și probleme reno-urinare. În timpul sărbătorilor, nu lipsește de pe mesele românilor, datorită capacității sale de a îmbunătăți digestia și de a preveni problemele digestive, cum ar fi gastritele și balonarea.

Sfecla: un aliat în multiple probleme de sănătate

Sfecla roșie este recunoscută pentru lupta sa împotriva anemiei, datorită conținutului de fier și acid folic, esențiali pentru producerea globulelor roșii.

Ficatul beneficiază și el de pe urma consumului de sfeclă. Aceasta ajută la îmbunătățirea problemelor hepatice, cum ar fi steatoza hepatică și hepatita.

De asemenea, consumul zilnic de suc de sfeclă poate reduce considerabil tensiunea arterială, ajutând la menținerea sănătății inimii.

Betacianina din sfeclă este un antioxidant puternic, care contribuie la prevenirea cancerului și la încetinirea progresiei tumorilor. Cercetările au arătat că aceasta poate încetini cu 12,5% dezvoltarea tumorilor în cazurile de cancer de prostată și mamar.

Recent, cercetările au scos la iveală și capacitatea sfeclei de a combate depresia. Betainei, un compus din sfeclă, ajută la ameliorarea stării de spirit și a stărilor depresive.

Sfecla ajută și la creșterea rezistenței fizice, îmbunătățind performanțele la efort prin reducerea consumului de oxigen.

Consumul de sfeclă stimulează și funcționarea creierului, datorită creșterii fluxului de sânge cauzate de oxidul nitric. Acidul folic din sfeclă joacă un rol important în prevenirea demenței și a bolii Alzheimer.

Beneficiile sucului de sfeclă

Betacianina din sfeclă contribuie la eliminarea toxinelor și prevenirea cancerului. Sucul de sfeclă este renumit pentru efectul său de reducere a tensiunii arteriale, prevenind astfel atacurile de inimă.

Sucul ajută la sănătatea vezicii biliare, scade colesterolul și reduce guta. De asemenea, previne formarea cheagurilor de sânge și depunerea colesterolului pe artere.

Sfecla este bogată în vitaminele B1, B2, B2, C și acid folic, conține iod pentru tiroidă și potasiu pentru întărirea mușchiului inimii. Sfecla roșie îmbunătățește tensiunea arterială și previne bolile cardiovasculare.

Beneficiați de aceste daruri ale naturii și nu uitați să împărtășiți experiențele și sugestiile voastre în comentarii!