De ce se băloșește zeama de varză, de fapt

Ai observat că zeama de la varză ți se lipește de deget și are un aspect vâscos? Sunt indicii că murăturile au început să se băloșească. În cele mai multe dintre cazurile de acest fel, legumele prezintă la suprafața recipientului în care au fost depuse și floare. Nu înseamnă că nu te mai poți bucura de ele, însă trebuie să acționezi din timp.

Chiar dacă varza murată s-a băloșit, o poți folosi în continuare la prepararea sarmalelor sau a altor mâncăruri. Playtech Știri îți va explica exact ce trebuie să faci pentru a scăpa de floarea de la suprafața legumelor. Înainte de a vorbi despre acest lucru, să tratăm motivele pentru care legumele se băloșesc.

De cele mai multe ori, zeama de la varza murată se băloșește din cauza butoiului. Este foarte important să sterilizezi recipientul în care depui legumele, înainte de a-l depozita în cămară. Ai grijă să ai mâinile întotdeauna spălate, pentru a nu favoriza răspândirea bacteriilor. Înainte ca varza să fie pusă la murat, este crucial să fie spălată foarte bine cu apă rece.

Condițiile de depozitare a murăturilor pot să influențeze, de asemenea, băloșirea legumelor. Murăturile trebuie păstrate în beci, pivniță sau într-o încăpere în care temperaturile sunt scăzute. Cele mai experimentate gospodine recomandă menținerea butoaielor cu varză la o temperatură între 8 și 10 grade Celsius.

Cum salvezi zeama de varză băloşită. Ingredientul magic pe care să-l pui în butoi
Vestea bună este că poți salva murăturile băloșite, dacă nu s-au stricat deja. În cazul în care observi că zeama de la varza murată devine vâscoasă, scoate butoiul sau recipientul din cămară și spală-l cu apă clocotită. Fii atent la gura recipientului, nu o neglija, fiindcă reprezintă un mediu propice pentru dezvoltarea bacteriilor.

Strecoară o parte din zeamă printr-un tifon dublu, înainte de a o reintroduce în butoi. Spală foarte bine și varza murată, după care adaug-o în recipient, așa cum procedezi de obicei. Dacă vrei să eviți băloșirea legumelor puse la murat, trebuie să ai grijă ca legumele să fie acoperite de saramură.

Există un alt ingredient pe care ar trebui să îl adaugi în butoiul cu varză murată, pentru a evita băloșirea legumelor. Playtech Știri îți explică exact despre ce este vorba. Cu ajutorul lui, poți trata zeama de varză băloșită. Este vorba despre muștar. După ce reintroduci varza murată în recipient, adaugă un săculeț din pânză umplut cu boabe de muștar.

Muștarul are rol antibacterian și este unul dintre cele mai utilizate produse în cazul băloșirii gospodinelor. Există și alte ingrediente la care poți apela, dacă nu dispui de boabe de muștar. Piperul, dafinul și hreanul au și ele rol antibacterian și pot acționa oricând ca remediu împotriva apariției de floare la suprafața legumelor.

Sursa: https://playtech.ro/stiri