Românii, cei mai săraci cetățeni din UE, au sunt puternic loviți de inflație. Totuși, cei mai săraci beneficiază de sprijin pentru plata facturilor din partea statului, cu o mențiune: suma trebuie cheltuită până la un anumit termen.

Aproximativ de 2,8 milioane de români beneficiază de carduri de energie, care sunt distribuite de Poșta Română, la date diferite, în funcție de județul în care beneficiarii locuiesc.

De la 1 februarie 2023 a început distribuirea cardurilor de energie. Primele facturi pot fi achitate pe 20 februarie, iar suma primită de la stat este valabilă până la data de 31 decembrie 2023. Plățile pot fi făcute la oficiile poștale până la data de 27 decembrie 2023.

Plățile pentru facturi se pot efectua în următoarele perioade pe baza cardurilor de energie:

– Pentru tranșa I – valoare de 700 de lei, în perioada 20.02.2023 – 30.06.2023. Plata facturii va fi efectuată până pe 30 iunie 2023;
– Pentru tranșa II – valoare de 700 de lei, în perioada septembrie 2023 – 27.12.2023. Plata facturii va fi efectuată până pe 27 decembrie 2023.

Trei modalități de plată a facturilor cu cardurile de energie:

La orice subunitate a Poștei Române sau la poștașul care a sosit la domiciliul beneficiarului;

Se completează plata prin mandat poștal, către contul furnizorului de energie (ori al asociației de proprietari/locatari);

Se primește dovada plății, pe care este scrisă suma rămasă după efectuarea plății, valoarea plății/plăților efectuate și furnizorul/furnizorii către care s-a efectuat plata.

Astfel, beneficiarii pot achita și online cu cardul de energie prin intermediul aplicației informatice. Se introduce seria cardului de energie și se vor putea efectua plățile cu ajutorul celor trei documente necesare: cartea de identitate, cardul de energie și factura de la furnizorul de energie.

Procedura plăților este următoarea:

1. Poşta Română – aplicație electronică

2. Beneficiarul trebuie:

– să se logheze cu seria cardului de energie

– să încarce documentele online

– să aibă o adresă de mail

3. Confirmarea de plată va fi transmisă la adresa de e-mail a beneficiarului în termen de 5 zile.