Majoritatea românilor savurează cafea dimineața, dar există și un număr semnificativ care o consumă pe parcursul întregii zile, adesea și în după-amiază sau seară. Cu toate acestea, un obicei dăunător ar trebui să fie evitat.

De ce nu este recomandat să bei cafea în a doua parte a zilei? Medicul Vlad Ciurea a atras atenția asupra impactului negativ pe care îl poate avea consumul de cafea în orele după-amiezei. Acest obicei poate afecta grav starea noastră de sănătate.

De ce nu este recomandat să bei cafea în a doua parte a zilei: „Majoritatea oamenilor recurg la cafeină pentru a-și stimula sistemul nervos, pentru a lucra mai mult, mai intens, mai eficient.

Astfel, ei consumă cafea după-amiaza și rămân treji până târziu în noapte. La început, acest lucru poate funcționa, dar ca orice abuz, există consecințe.

Creierul, așa cum se poate observa, ajunge la epuizare și nu mai funcționează corespunzător.

Există persoane care lucrează în ture de noapte, fie din necesitate, fie încercând să supraviețuiască cu ajutorul stimulantelor. Cu toate acestea, organismul nu poate rezista la această presiune constantă și la folosirea excesivă a stimulantelor.

Un exemplu notoriu este Balzac, care, pentru a-și menține vigilența după seri lungi petrecute în scris, consuma cantități mari de cafea și lucra toată noaptea până la ora 5 dimineața.

Această practică i-a afectat grav sistemul nervos, inima și a condus în cele din urmă la un atac de cord fatal.”

Pentru a menține o stare de sănătate optimă, într-o zi obișnuită, limita recomandată de consum de cafea nu ar trebui să depășească cinci cești pe zi, conform specialiștilor în domeniul sănătății.

„Cafeaua conține cei mai mulți antioxidanți dintre toate băuturile din lume. Potrivit unui studiu efectuat pe 300.000 de subiecți, consumul a trei cești de cafea pe zi a redus mortalitatea globală cu 17%. Cu toate acestea, limitele recomandate variază între două și cinci cafele pe zi. Atunci când ajungem la șase cești de cafea pe zi, riscul de boli cardiovasculare crește cu până la 23%,” a avertizat Mihail Pautov.