In ajunul zilei de 23 aprilie, romanii sarbatoresc Sfantul Mare Mucenic Gheorghe, un sfant venerat in intreaga lume crestina. Acest sfant, ale carui radacini lingvistice provin din limba greaca (Gheorghios), este asociat cu agricultura. Ajunul si ziua praznicului sunt marcate de respectarea unor traditii stravechi, menite sa aduca norocul si sanatatea in viata oamenilor.

Tradiții în Ajunul Sfântului Gheorghe

In data de 22 aprilie, denumita si Ajunul Sfantului Gheorghe, este sarbatorit „Sangiorzul vacilor” sau „Alesul”. Acest obicei se tine de mai multi ani si marcheaza inceputul anului pastoral. In aceasta zi, se aleg ciobanii, se pregateste viitoarea stana si se pregatesc oile pentru muls, iar primul cas este pregatit.

Alungarea spiritelor malefice cu ajutorul plantelor magice

In ajunul sarbatorii, oamenii adopta diverse masuri pentru a alunga spiritele malefice si strigoii care pot umbla noaptea prin gospodarii. Se spune ca aceste spirit malefice incearca sa fure mana laptelui de la vaci. Pentru a le alunga, se folosesc plante speciale cum ar fi usturoiul, rugul de macese, pelinul, rostopasca sau leusteaul.

Rituaul „colacului oilor” – Cresterea productiei de lapte

In multe regiuni ale tarii, in Ajunul Sfantului Gheorghe, ciobanii efectueaza un ritual numit „colacul oilor”. Inainte de a mulge pentru prima data laptele oilor, ei pun un colac in forma unei cununi pe marginea galetii. Acest colac este preparat din faina de grau, apa si sare si este uns cu galbenus de ou. Apoi, cei doi pastori revendica colacul si il rup in doua. Conform traditiei, pastorul care ramane cu partea mai mare a colacului va avea noroc la productia de lapte in sezonul pastoral de vara. Alte zone folosesc o cununa din ramuri verzi in locul colacului pentru acelasi scop: sa sporeasca productia de lapte si sa alunge fortele malefice.

Vigilent in Ajunul Sfantului Gheorghe

In multe zone rurale, oamenii petrec noaptea din Ajunul Sfantului Gheorghe in priveghere. Prin aceasta traditie, ei doresc sa ramana vioi si sa aiba sanatate pe tot parcursul anului.

O Noapte Magica pentru Indeplinirea Dorintelor

In Ajunul Sfantului Gheorghe, credinciosii se roaga cu speranta ca rugaciunile lor sa ajunga la marele mucenic. Se spune ca in aceasta noapte cerurile sunt deschise si ca Sfantul Gheorghe indeplineste dorintele celor care se roaga din suflet. Se poate rosti o rugaciune ca aceasta:

„Sfinte Mare Mucenice, fortificat de numele tau de demnitate. Ai purtat pe umar Crucea lui Hristos si ai lucrat pamantul inselat de diavol. Te-ai aflat in slava inaintea scaunului Celui Ce stapaneste toate. Astazi, fii mediatorul nevoilor noastre! Acopera-ne, pe noi, cei nedemni, cu rugaciunile tale. Fii salvarea celor robite de pacate, ocrotitor al saracilor, doctor al bolnavilor si calauzitor al celor rataciti in intunericul acestei lumi. Izbaveste-ne, din bunatatea ta, de orice necesitate. Alunga tulburarile pacatului si tot felul de primejdii. Si ne da noua, prin rugaciunile tale, sa fim si noi buni cultivatori ai propriilor vieti! Amin!”

Ritualul graului pentru o recolta bogata

In Ajunul Sfantului Gheorghe, vitele sunt duse de gospodari in holdele de grau. Cand se intorc acasa, gospodarii iau o mana de grau si pastreaza boabele pentru anul urmator. Aceste boabe vor fi inmixate cu graul care va fi semanat pentru a asigura o recolta bogata in anul viitor.

Datina pentru spor la lucru

In 22 aprilie, traditia spune ca gospodinele trebuie sa scoata uneltele de tesut in curtea casei. Se crede ca acest gest va atrage spor la lucru pe tot parcursul anului.

Atrage-ti destinul inajunul Sfantului Gheorghe

In ajunul Sfantului Gheorghe, fetele nemaritate spera sa-si intalneasca ursitul viitor. Se spune ca, daca ele privesc intr-o galeata plina cu apa in aceasta noapte, vor vedea chipul barbatului destinat sa le devina sot. De asemenea, in aceasta seara, fetele ar trebui sa semene usturoi, iar usturoiul semanat trebuie pastrat pentru anul viitor. Manancand acest usturoi, cred ca vor fi sanatoase si se vor casatori in cel mai scurt timp.

Incheind, traditiile si obiceiurile din ajunul Sfantului Gheorghe incarca aceasta sarbatoare cu un farmec aparte. Le reamintesc oamenilor valorile traditionale si ii ajuta sa se simta mai aproape de spiritualitatea lor. Fie ca acest praznic sa aduca noroc, sanatate si implinire in viata tuturor celor care il sarbatoresc!