Vești bune pentru un anumit grup de români din țară. Președintele Klaus Iohannis a promulgat recent legea care permite acordarea unui sprijin financiar de 750 de lei prin intermediul unui card de energie. Aflați în continuare cine sunt cei care pot beneficia de acest ajutor.

Românii care pot primi 750 de lei pentru locuințe și gospodării

Legea promulgată de președinte oferă un sprijin financiar temporar pentru compensarea costului achiziționării și montării unor sisteme tehnice de monitorizare a consumurilor individuale de energie termică. Acest sprijin financiar în valoare de 750 de lei este acordat atât pentru locuințe, cât și pentru gospodăriile vulnerabile din România.

Potrivit legii, beneficiarii vor primi un card de energie care poate fi utilizat doar în România.

Acest card, deși nu are o valoare nominală, conferă titularului dreptul de a primi sprijin financiar pentru acoperirea parțială a cheltuielilor legate de energia termică.

De asemenea, beneficiarii vor primi și compensații pentru costurile de instalare a sistemelor de distribuție a costurilor cu energia termică în blocurile de locuințe conectate la sistemul centralizat de furnizare a acestei energii sau echipate cu o sursă locală propriu de producere a energiei termice.

Suma de 750 de lei se acordă doar după ce o societate autorizată instalează respectivele sisteme de distribuție a costurilor cu energia termică, inclusiv robinete pentru reglarea consumurilor de energie termică, în baza unui proces verbal de montare și a unei facturi valide.

Schimbări majore în 2024. Cine va primi bani în plus

Anul 2024 vine cu schimbări importante pentru unii români. Pensionarii vor beneficia de o creștere a pensiilor cu 13,8% în luna ianuarie, iar recalcularea acestora se va face în luna iulie.

Unii dintre cei mai afectați de schimbări vor fi cei care au o vechime de 35 de ani și care au lucrat pe salariul minim pe economie timp de mai mulți ani. Alocatiile și salariul minim vor crește începând cu luna iulie.

Bugetarii, inclusiv primarii, vor primi și ei bani în plus în noul an. De exemplu, primarul Capitalei ar putea avea parte de o mărire salarială de aproximativ 1.000 de lei.

Salariile primarilor de sector vor crește de la 20.700 de lei la 21.735 de lei brut, iar președinții de consilii județene vor primi același salariu lunar.

Pe de altă parte, vom avea și creșteri de prețuri. Punctul de amendă va crește, iar TVA pentru locuințe, produse bio, panouri solare și pompe de căldură va crește de la 5% la 9%. Chiar și prețurile abonamentelor la sălile de sport vor crește odată cu majorarea TVA.

Astfel, în 2024 vor avea loc schimbări importante în ceea ce privește ajutoarele financiare și prețurile, afectând diverse categorii de români.