Intrarea în Biserica a Maicii Domnului, cunoscută și sub numele de Vovidenia sau Ovedenia, este o sărbătoare importantă pentru credincioși. Această zi, marcată anual pe data de 21 noiembrie, este plină de tradiții, obiceiuri și superstiții.

Tradiții și obiceiuri de respectat pe 21 noiembrie

În această zi, se spune că cerurile se deschid, oferind o oportunitate specială pentru credincioși să se roage pentru îndeplinirea dorințelor cele mai mari.

În unele zone din România, fetele care doresc să-și afle ursitul se duc la fântână cu o lumânare albă, pe care o aprind și o așează pe marginea fântânii în momentul când cocoșul cântă. Pe suprafața apei, fata poate vedea chipul ursitului.

În această zi, se oferă de pomană pește, fructe, lumânări și ceva dulce. Oamenii care au murit fără lumina divină oferă de pomană plăcintă cu dovleac și o lumânare albă, care se spune că nu se stinge niciodată. Bucățile de pește sunt duse la biserică pentru a fi sfințite, iar în această zi se oferă pachete cu mâncare celor nevoiași.

Copiii se pregătesc pentru Anul Nou pregătind sorcova și punând ramuri de măr în vase cu apă, astfel încât să înmugurească și să înflorească.

În unele zone, se mai practică obiceiul de a unge tocurile ușilor și ramele geamurilor cu usturoi, pentru ca spiritele rele să nu intre în casă.

Cea mai puternică rugăciune care trebuie rostită astăzi, de Intrarea în Biserică a Maicii Domnului

„O, Preacurată Maică a Domnului, a puterilor de sus, împărăteasa cerului și a pământului, atotputernică apărătoare și tărie a noastră, primește această cântare de laudă și de mulțumire de la noi, nevrednicii robii tăi. Înalță rugăciunile noastre la tronul lui Dumnezeu și Fiul tău, ca să fie milostiv nedreptăților noastre. Să adauge harul Său tuturor celor ce cinstesc preacinstit numele tău și cu credință și cu dragoste se închină făcătoarei de minuni icoanei tale. Că nu suntem vrednici să fim miluiți de Dânsul și pentru aceasta năzuim la tine, că ești acoperitoarea noastră și grabnică ajutătoare.