Lasata Secului pentru Postul Mare 2024

Dragi cititori,

Vă aducem în atenție Lasata Secului pentru Postul Mare, un moment important în calendarul creștin ortodox. În acest an, Lasata Secului va avea loc în ziua de duminică, 17 martie, iar începutul Postului Mare va fi marcat solemn în ziua următoare, luni, 18 martie.

După Lasata Secului, urmează o perioadă de post în care oamenii sunt îndemnați să se concentreze asupra relației cu Dumnezeu și cu aproapele lor, să-și îndrepte comportamentul și să păzească poruncile divine. Este un moment potrivit pentru a ierta și a cere iertare.

Spre deosebire de percepția greșită conform căreia postul se rezumă la abstinența de la mâncare, înțelepții ne avertizează că este important să ne concentrăm pe nemâncațiul poftele necurate ale sufletului. Astfel, postul trupesc trebuie însoțit de postul sufletesc pentru a ne apropia de Dumnezeu și a dobândi pace și sănătate spirituală.

În Ajunul Postului Mare, tradițiile variază de la zonă la zonă, dar se remarcă pregătirile începând cu ziua de sâmbătă. Această zi este marcată de obiceiuri legate de cultul morților, prin care se aduc pomeni și se oferă mâncare pentru sufletele celor dragi. Se pregătesc diverse delicii culinare, se coace pâinea, se fac placinte cu mălai în frunze de varză, tăiței cu nucă sau mac și poame coapte.

Duminica, ultima zi în care se mai pot consuma dulciuri, întreaga familie se adună la masă și se servește un festin. Acesta este momentul în care în trecut se organizau cele mai mari petreceri și se juca mult. În diferite zone ale țării, această sărbătoare poartă nume precum Priveghi, Alimori, La Zapostit, Hodaite, Refenele sau Opait. Spiritul acestei zile se aseamănă cu cel al Revelionului, cu multă veselie, mâncare și băutură în abundență.

În Muntenia, petrecerea de Lasata Secului era una familială, unde cei mici mergeau la cei mari, copiii la părinți, finii la nasi și aduceau câte un plocon. Se obișnuia să se sărute mâna gazdei și să se ceară iertare, pentru a intra în Postul Mare împăcați cu toată lumea.

Pe 17 martie, finii merg în vizită la nași și cer iertare pentru eventualele greșeli pe parcursul anului. Apoi, toată lumea se așează la masă pentru a petrece împreună.

La Lasata Secului, familiile organizează petreceri și mese festive în care se gătesc specialități care nu vor mai fi consumate până la Paște, cum ar fi fripturi, ciorbe de carne, prăjituri, pui fript și vin. Se spune că pentru a avea noroc și bunăstare este bine să mănânci friptură de pui sau de gaină.

În perioada Postului Pastelui, credincioșii ortodocși trebuie să respecte unele reguli și să adopte o atitudine spirituală sporită. Aceasta include milostenia, rugăciunea și faptele bune. De asemenea, se impune restricționarea anumitor alimente de proveniență animală sau dulciuri.

Credincioșii trebuie să se abțină de la carne, brânză, ouă, lapte și pește. În plus, trebuie să se depășească gânduri necurate, pofte, patimi și fapte rele. Postul reprezintă o perioadă în care trupul și sufletul se curăță și se pregătesc pentru Sărbătorile Pascale.

Pentru a avea o perioadă de post liniștită și binecuvântată, evită să împrumuți obiecte sau bani în această perioadă. Se spune că acest lucru poate aduce numai pagube și că Sărbătorile Pascale nu vor fi fericite.

De asemenea, evită să consumi mâncare nesarată. Tradiția povestește că dacă ești zgârcit cu sarea, ceilalți vor fi zgârciți și ei când le vei cere ajutorul.

Nu face eforturi fizice mari sau să speli haine în această zi. Astfel, vei evita să atragi necazuri nu doar asupra ta, ci și asupra celor dragi.

Vă reamintim că Sfintele Pasti vor fi sărbătorite de creștinii ortodocși pe data de 5 mai 2024. În preajma acestor sărbători pascale, oamenii se vor putea bucura de o mini-vacanță, deoarece Guvernul României a decis să ofere posibilitatea unei „punte” între Sfintele Pasti și 1 Mai. Astfel, oamenii vor avea liber de la 1 mai până pe 6 mai.