Mălaiul fiert este unul dintre cele mai iubite preparate ale gastronomiei românești. De-a lungul timpului, mămăliga a fost folosită nu doar ca aliment, ci și ca remediu pentru diverse afecțiuni.

Proprietăți terapeutice și nutriționale

Mălaiul conține vitaminele A, C, E și K și este o sursă bună de fibre și vitamine din grupul B. De asemenea, este bogat în acizi grași nesaturați și nu afectează nivelul de colesterol din organism. Așadar, mălaiul fiert are multiple beneficii pentru sănătate.

Beneficii pentru stomac și sistemul digestiv

Consumul de mămăligă fiartă poate aduce alinare persoanelor care suferă de probleme cardiovasculare, bolnavilor de ficat și rinichi, precum și celor cu afecțiuni digestive. Mălaiul fiert are efecte benefice în cazul următoarelor afecțiuni:

  • Afecțiuni respiratorii (tuse, bronșită, gripă)
  • Afecțiuni hepato-biliare (hepatite, colecistită, dischinezie biliară)
  • Afecțiuni genito-reno-urinare (calculi renali, cistită, uricemie, uretrită, dismenoree, metrită)
  • Afecțiuni articulare (artrită, gută, reumatism)
  • Afecțiuni gastrointestinale (hemoragii gastrointestinale)
  • Pneumonie, răceală la burtă sau infecții urinare sau duodenal.

Mălaiul fiert reduce aciditatea stomacului și exercită un efect calmant și sedativ asupra acestuia.

Rețetă pentru mălai fiert cu miere

Ingrediente:

  • 1 lingură de mălai fin
  • 1 lingură de miere naturală
  • 60 ml de apă

Mod de preparare:

  1. Puneți apa într-un ibric și puneți-l pe foc.
  2. Adăugați mălaiul și amestecați continuu timp de un minut, de când începe să fiarbă.
  3. Luați vasul de pe aragaz și lăsați-l să se răcorească.
  4. Incorporați mierea și amestecați până la omogenizare. Trebuie să obțineți o pastă fină.

Această mămăligă se mănâncă dimineața, pe stomacul gol, caldă. Tratamentul se face zilnic, până când terminați un borcan de 400 de grame de miere, folosind câte 1 lingură pe zi din rețeta de mai sus.

Atenție! Pe durata acestei cure, este contraindicat consumul de băuturi alcoolice și alimente acide.

Beneficii pentru sistemul digestiv și organism în general

Consumul regulat de mămăligă fiartă ajută la curățarea intestinelor, contribuie la detoxifiere și scade nivelul de zahăr din sânge. De asemenea, mămăliga are efecte bune în cazul disfuncțiilor tiroidiene și tulburărilor mentale asociate.

De asemenea, mămăliga poate fi folosită și extern, în diverse afecțiuni. Mălaiul crud, amestecat cu apă până se obține o pastă, poate fi aplicat pe umflături, plăgi, dermatite și mușcături pentru a calma și vindeca zona afectată.

Este important să menționăm că aceste informații sunt bazate pe cunoștințele și experiența medicului dr. Constantin Pârvu și pot fi integrate într-un stil de viață sănătos și echilibrat.