Marcel Ciolacu, liderul PSD, a anuntat ca ministrii Muncii din statele membre UE s-au pus de acord asupra elaborarii unei directive privind salariul minim european.

„Salut faptul ca ministrii Muncii din Uniunea Europeana s-au pus de acord asupra propunerii de Directiva privind instituirea salariului minim european. Este un proiect pe care PSD l-a sustinut constant in ultimii ani, iar toate initiativele noastre de crestere a salariului minim din Romania au avut in vedere inclusiv incadrarea in acest traseu european.

Sunt convins ca adoptarea unui #salariuminim la nivelul intregului continent reprezinta un beneficiu in special pentru salariatii din mediul privat romanesc. Avem aproximativ 1,6 milioane de angajati cu acest nivel de salarizare in Romania, ale caror castiguri trebuie sa se alinieze in viitor cu cele ale muncitorilor din Spania, Italia sau Franta.

Salariul minim european poate insemna si un mecanism predictibil pentru mediul de afaceri. Este un instrument care va oferi mai multa echitate sociala si va proteja mai bine interesele a milioane de salariati”, a scris Marcel Ciolacu, pe Facebook.

Incepand cu data de 1 ianuarie 2022, salariul minim brut in Romania a fost majorat 2550 de lei. Astfel, angajatul primeste in mana un salariu net de 1524 de lei (aproape 308 euro).

Consiliul si Parlamentul european au incheiat saptamana trecuta un acord privind salariile minime la nivel european. Acordul prevede reguli obligatorii pentru cele 21 de state europene unde exista salarii minime legale. Pentru sase state UE, unde nu exista salarii minime – Austria, Cipru, Danemarca, Finlanda, Italia si Suedia – nu va fi obligatorie aplicarea directivei.