Miercuri, 12 aprilie 2023. În fiecare zi a Săptămânii Mari, se respectă o serie de tradiții și obiceiuri. La fel ca și în celelalte zile, în Miercurea Mare există o serie de obiceiuri și superstiții pe care majoritatea românilor le respectă.

Miercurea Mare. Ce nu trebuie sa faci astazi, potrivit traditiilor din strabuni

Biserica a randuit ca la sinaxarul zilei de miercuri din Saptamana Patimilor, sa se faca pomenirea lui Iosif Imnograful, Gheorghe din Maleon si Zosima.

Obiceiuri si superstitii in Miercurea Mare

Ce nu este bine sa faci in Miercurea Mare

În Miercurea Mare, are loc săvârșirea Tainei Sfântului Maslu, care amintește de ungerea lui Iisus Hristos cu mir în casa lui Simeon Leprosul.

Este o zi dedicată celor bolnavi și suferinzi, iar aceștia se pot bucura de Taina Sfântului Maslu. Se spune că rugăciunile adresate de bolnavi sunt ascultate în această zi, iar Dumnezeu poate face minuni pentru ei.

In Miercurea Mare nu se lucreaza campul

În unele zone, munca în câmp este permisă până marți, în timp ce în alte zone până miercuri. Începând de joi, bărbații rămân acasă și ajută la treburile casnice alături de soțiile lor. Casele trebuie să fie impecabile de curate, pentru a întâmpina Învierea Domnului în mod corespunzător. Miercurea Mare este ultima zi în care se pot face treburi precum coaserea sau călcatul rufelor.

Este o zi de post negru, care este ținut și în zilele de luni, miercuri și vineri. Femeile nu coase sau nu torc, ci se ocupă cu spălarea ferestrelor. Acestea trebuie spălate și deschise larg, pentru ca lumina să pătrundă în fiecare colț al casei în zilele sfinte de Paște.

În această zi, este recomandat să te ocupi de treburile casnice, însă este indicat să eviți spălatul hainelor și orice activitate care presupune manipularea lor. Femeile pot să facă curățenie în curte sau în grădină. Este important să încerci să îți împaci toate neînțelegerile cu persoanele cu care ai avut conflicte și să rostești rugăciuni pentru pace și împăcare.

În această zi specială, este bine să încerci să fii răbdător și înțelegător, să nu te superi sau să îți exprimi gânduri negative. Este important să încerci să fii un om mai bun și să îți păstrezi pacea interioară.