Mititei tradiționali – Rețetă autentică pentru grătar

Mititei tradiționali – Rețetă autentică pentru grătar

Mititeii sunt rulouri de carne friptă, cu dimensiuni medii (aproximativ 7-8 cm lungime și 3 cm grosime), consumați de regulă la grătar, însoțiți de pâine, muștar și o băutură rece.

Originea acestora este balcanică, fiind influențați de preparate din Serbia, Grecia și Turcia, dar s-au integrat perfect în bucătăria românească.

Se prepară din carne tocată de vită (preferabil din zona gâtului), care trebuie să aibă o proporție corectă de grăsime. Carnea se toacă de două ori pentru o textură uniformă.

Dacă este prea slabă, se poate completa cu puțin seu de vită sau de oaie – aproximativ 100-150 g la fiecare kilogram de carne. Se evită adaosul de carne de porc sau slănină, deoarece acestea pot altera gustul specific al mititeilor.

Pentru fiecare kilogram de carne ai nevoie de:

500 g oase de vită cu măduvă (pentru a prepara un concentrat)

8 g piper negru proaspăt măcinat

->

12 g cimbru uscat, fin mărunțit

4 g ienibahar măcinat

2 g coriandru măcinat

2 g chimion

1 g anason stelat

8 g bicarbonat de sodiu

1 linguriță zeamă de lămâie

1 lingură ulei (pentru frământat și uns)

1 căpățână de usturoi aromat (nu foarte iute)

Dacă prepari o cantitate mai mare (peste 5 kg), multiplică condimentele corespunzător.

Etapele de pregătire:

Prepară zeama de oase: Fierbe oasele până obții un lichid concentrat și vâscos.

Frământarea inițială: Amestecă carnea cu bicarbonatul stins în zeama de lămâie. Adaugă jumătate din zeama de oase, apoi toate condimentele, mai puțin usturoiul. Frământă cel puțin 60 de minute.

Odihnă la rece: Acoperă amestecul și lasă-l la frigider 24 de ore.

A doua zi: Scoate pasta de carne, las-o să se tempereze 2-3 ore, apoi frământ-o din nou 30 de minute, adăugând restul de zeamă de oase.

Mujdeiul de usturoi: Zdrobește usturoiul și amestecă-l cu apă călduță. Lasă-l la infuzat 30 de minute, apoi strecoară și adaugă sucul rezultat în compoziție. Frământă încă 15 minute.

Ultima etapă la rece: Pune din nou compoziția la rece până a doua zi.

Formarea și prăjirea:

Cu 3 ore înainte de gătire, scoate compoziția de la rece și las-o la temperatura camerei. Modelează mititeii sub formă de cilindri groși cât două degete și lungi de un deget și jumătate. Unge-i cu puțin ulei și lasă-i să stea 1 oră.

Frige-i pe grătar cu jar puternic, întorcându-i de trei ori și ungându-i ocazional cu puțin mujdei. Nu-i lăsa prea mult pentru a păstra suculența și aromele.

Cum se servesc:

Mititeii sunt excelenți alături de pâine proaspătă, muștar (dulce sau picant), puțină sare și ardei iute. Sunt apreciați atât la mese de familie, cât și la picnicuri sau grătare între prieteni.


Dorești și o variantă grafică pentru postare social media sau un titlu atrăgător pentru articol?