Moşii de iarnă 2023.Tradiţii şi obiceiuri care se țin în Sâmbăta Morților. Vezi de ce e bine să împarți vase pe 18 februarie, atunci când se face pomenirea morților.

Pe 18 februarie se organizează slujbe pentru pomenirea morţilor în toate bisericile ortodoxe. Comemorarea celor plecaţi dintre noi este un lucru important pentru cei născuţi în religia creştină.

Moşii de iarnă 2023

Sâmbăta, 18 februarie 2023, în Biserica Ortodoxă se face pomenirea morților.Aceasta sâmbătă este cunoscută în popor sub denumirea de „Moșii de iarnă”.

La sărbătoarea Moșilor de iarnă, creștinii merg la biserică cu vase, bucate, colivă, prescură și vin, ca să fie sfințite și mai apoi împărțite celor sărmani.

Totodată, cei care au rude răposate, merg la cimitir, curăță mormintele, aprind lumânări și pun flori la crucile mormintelor celor decedați.

Moşii de iarnă 2023. Tradiţii și obiceiuri în Sâmbăta Morţilor

În termeni populari Moșii de iarnă se mai numesc și Sâmbăta piftiilor. Pomenirea morților are loc în toate bisericile ortodoxe.

Moșii de iarnă se cinstesc în fiecare an, în sâmbăta dinaintea Lăsatului sec de carne, pentru Postul Paștelui.

Potrivit tradiției, în ziua Moșilor de iarnă, creștinii merg de dimineață la cu colivă, vin și prescură. De asemenea se mai sfințesc și vase cu mâncare, plăcinte, fructe sau pachete întregi cu diferite alimente. Toate acestea vor fi împărțite după slujba de pomenire atât celor prezenți în biserică, cât și altor persoane la alegere: rude, vecini, prieteni, sărmani, relatează traditii-superstitii.ro.

În unele zone ale țării se obișnuiește ca după slujba de la biserică să se meargă și la cimitir, ca să se oficieze o slujbă la mormânt. De asemenea, la morminte se aprind cel puțin două lumânări, ce au rolul de a lumina și a încălzi sufletele celor pomeniți.

Moșii de iarnă marchează începutul sâmbetelor morților, în număr de șapte, care se încheie cu Sâmbăta lui Lazăr, înainte de Săptămâna Mare. În tot Postul Mare, în zilele de sâmbătă, se vor oficia slujbe de pomenire și se vor împărți lumânări, vin și prescuri pentru cei decedați.

În ziua Moșilor de iarnă se împart vase pentru a reaminti faptul că oamenii sunt făcuți din pământ și tot acolo se întorc.

În Sâmbăta piftiilor sau Moșii de piftii, se împart vase cu piftie pentru sufletele celor trecuți la cele veșnice.