Mosii de primavara reprezinta pomenirea persoanelor trecute in nefiinta. Biserica Ortodoxa aminteste sarbatoarea crestina si anunta credinciosii ca trebuie sa se pregateasca temeinic pentru pomana. Iata pe ce data pica Mosii de primavara in 2023.

Cand sunt Mosii de primavara 2023

Mosii de primavara amintesc si de cei 40 de mucenici, fiind sarbatoarea in care se cinstesc acestia. Pomenirea de primavara are loc pe 9 martie 2023, cand credinciosii trebuie sa pregateasca traditionalii mucenici si coliva.

Ce se da de pomana de Mucenici

In acceasta zi se prepara „mucenicii„, macinicii” sau „sfintisorii” care se impart rudelor, vecinilor, oamenilor saraci pentru pomenirea celor adormiti. Pe meleagurile romanesti exista doua moduri diferite de preparare a lor. In zona Moldovei se prepara din aluat de cozonac, se coc in cuptor si se ung cu miere si nuca. In zona sudica – Muntenia si Dobrogea mucenicii sunt fierti in apa cu mirodenii, apoi se servesc cu nuca si scortisoara deasupra.

Traditii de Mosii de primavara

Se spune ca de Mosii de primavara in 2023 nu este bine sa se munceasca sau sa se faca curatenie, caci persoanele care incalca traditia pot atrage ghinionul asupra lor si a gospodariei.

O alta traditie mai spune ca mancarea care a ramas dupa ziua celor 40 de mucenici nu trebuie consumata a doua zi, ci trebuie sa fie aruncata.

Credinciosii trebuie sa mearga de dimineata la slujbe si sa asiste la parastasul organizat pentru pomenirea celor adormiti. Dupa slujba, credinciosii vor imparti pachetele facute de pomana, pe care le-au sfintit la biserica.

Pachetele trebuie sa contina coliva, mucenici si alte alimente gatite sau crude, adica legume sau fructe. Pe langa mancare, pachetele de pomana trebuie neaparat sa contina si o lumanare, care va fi aprinsa in momentul impartirii.

In ziua celor 40 de mucenici, barbatii trebuie sa bea in total 40 de pahare de alcool, pentru a cinsti soldatii crestini care au fost ucisi de Imparatul Licinius.