Moșii de Toamnă 2025:

Moșii de Toamnă 2025

În anul 2025, Moșii de Toamnă , zi cu profunde semnificații pentru credincioșii ortodocși. Este momentul în care ne amintim de cei trecuți la Domnul, prin rugăciuni, fapte de milostenie și daruri împărțite în numele lor. Această sărbătoare întărește legătura nevăzută dintre cei vii și cei adormiți, aducând alinare și pace sufletească.

Ce reprezintă Moșii de Toamnă

Moșii de Toamnă, numiți și „Sâmbăta Morților”, sunt o zi de pomenire colectivă a tuturor celor plecați dintre noi. Originea denumirii „moși” vine de la „strămoși” și face referire la cei răposați, dar și la obiceiurile de pomenire care se fac pentru ei.

Tradiția spune că sâmbăta este ziua cea mai potrivită pentru rugăciuni în memoria celor adormiți, deoarece Hristos a stat în mormânt în această zi, înainte de Înviere. De aceea, credincioșii merg la biserică, aprind lumânări și duc colivă, colaci, vin și alte daruri pentru a fi sfințite și împărțite.

Data Moșilor de Toamnă în 2025

Moșii de Toamnă vor fi marcați pe 1 noiembrie 2025, care este prima sâmbătă din luna noiembrie. Cu această ocazie, în biserici se oficiază Sfânta Liturghie urmată de parastas, iar preoții citesc pomelnicele aduse de credincioși, pomenind sufletele celor adormiți.

Această zi este un prilej de rugăciune comună, dar și de împăcare, iertare și apropiere sufletească.

Ce se dă de pomană la Moșii de Toamnă

Obiceiul principal este împărțirea colivei, simbol al biruinței vieții asupra morții și al credinței în Înviere. Coliva se face din grâu fiert, îndulcit și amestecat cu nucă, stafide sau alte ingrediente.

Pe lângă colivă, tradiția mai cuprinde:

colaci sau pâine;

vin;

fructe de sezon: mere, pere, nuci, struguri;

mâncăruri gătite precum sarmale, tocănițe sau plăcinte.

Împărțirea darurilor are o semnificație dublă: este un gest de ajutor pentru cei vii și, în același timp, o rugăciune vie pentru sufletele celor adormiți.

Cum se prepară coliva tradițională

Coliva este elementul central al oricărui parastas. Ea nu este doar un desert, ci o jertfă adusă în memoria celor dragi.

Ingrediente:

1 kg arpacaș

2 cești stafide

2 căni nucă măcinată

2 cești miere

500 g zahăr

1 linguriță scorțișoară

coajă de lămâie și portocală

esență de vanilie și rom

pesmet, cacao și bomboane pentru decor

Mod de preparare:

Arpacașul se spală bine și se fierbe până se înmoaie.

Stafidele se pun la înmuiat în apă cu rom.

Când grâul s-a răcit, se amestecă cu nuca, stafidele, mierea, zahărul și mirodeniile.

Coliva se așază pe un platou, se ornează cu pesmet, cacao, nuci sau bomboane colorate și se duce la biserică pentru sfințire.

Tradiții și obiceiuri la Moșii de Toamnă

Această zi este respectată cu sfințenie în multe zone din țară, având atât rol religios, cât și cultural:

se aprind lumânări la morminte, simbol al luminii lui Hristos;

nu se face curățenie prin casă (nu se mătură, nu se spală rufe), pentru a nu tulbura sufletele celor adormiți;

se împart daruri celor săraci și nevoiași;

familiile duc la biserică coșuri cu colivă, colaci, fructe și vin, care sunt sfințite și apoi oferite ca pomană.

Moșii de Toamnă sunt, așadar, o zi a recunoștinței și a comuniunii. Prin rugăciuni, fapte bune și daruri, credincioșii își arată dragostea față de cei adormiți și nădejdea în viața veșnică.