Neurochirurgul Vlad Ciurea recomanda sa bei asta imediat dupa trezire: “Este extraordinar, pentru ca iti curata tubul digestiv”

Profesorul doctor Alexandru Vlad Ciurea, cu o experiență de 50 de ani și peste 23.000 de operații pe creier, își împărtășește rutina matinală ideală pentru sănătatea și funcționarea optimă a creierului. Într-un interviu, medicul neurochirurg a dezvăluit un obicei simplu și eficient pe care îl recomandă tuturor.

Un început de zi bun pentru creier

Dimineața, ne trezim cât mai devreme și deschidem ferestrele larg, pentru ca aerul proaspăt să pătrundă în plămânii noștri. Apoi, vom face câteva exerciții simple de inspirație și expirație pentru a ne încălzi creierul și a activa toate circuitele sale. Un profesor din Academia Rusă a afirmat că se poate trăi 150 de ani cu aer curat din Siberia, așa că facem ca acest aer să pătrundă în plămâni. După exerciții, vom bea două pahare de apă la temperatura camerei.

Primul pahar de apă este remarcabil, deoarece ajută la evacuarea tubului digestiv. Cel de-al doilea pahar de apă este foarte benefic, deoarece intră în circulație și pune „locomotiva” în mișcare.

Nevoile creierului

Creierul are nevoie de aer curat și de o alimentație sănătoasă, bogată în nutrienți esențiali. Profesorul Ciurea recomandă să evităm alimentele grase și sănătoase, dar să ne bucurăm de un dulce bun, cum ar fi mierea. Creierului îi place ciocolata și are nevoie de apă, dar cel mai mult îi place zâmbetul.

Pe durata somnului, creierul nu doarme, ci funcționează pentru a menține activitatea organelor interne și, în același timp, lucrează la rezolvarea problemelor cu care ne-am culcat. Dimineața, avem ideea sau răspunsul pe care îl căutam în timpul somnului. De aceea, este important să avem un somn odihnitor și să ne eliberăm mintea de griji.

Importanța micului dejun

Micul dejun trebuie consumat în liniște, fără stres sau grabă, fără elementele din jur care să ne deranjeze, precum claxoanele sau fumatul. Aceasta trebuie să fie o plăcere și o ocazie de a ne relaxa. Profesorul Ciurea recomandă să consumăm un suc proaspăt din citrice și alte fructe care aduc energie și oligoelemente importante pentru buna funcționare a creierului.

Profesorul Ciurea subliniază, de asemenea, că nu este benefic să consumăm carne în cantități mari, deoarece creierul nu tolerează grăsimea. În schimb, carnea de curcan și de pește sunt recomandate pentru sănătatea întregului organism. Deși creierul preferă dulcele, trebuie să fim atenți la cantitatea de zahăr consumată, deoarece acesta poate afecta creierul prin schimbările chimice pe care le provoacă.

Mișcare și evitarea oboselii

Nu este recomandat să mâncăm prea mult la prânz, deoarece toată energia noastră se va concentra pe digestie, lăsând creierul fără suficient sânge și provocând somnolență. Dacă dorim să fim productivi, este recomandat să avem un prânz ușor. De asemenea, este important să bem apă la temperatura camerei și să evităm sucurile acidulate. Creierul are două perioade de activitate maximă: între 10.00 – 12.00 și 16.00 – 18.00. Dacă ne simțim obosiți, putem savura o cafea în cantitate mică și sănătoasă. Cu toate acestea, creierul ar aprecia mai mult un dulce fără zahăr în locul cafelei.

Profesorul Ciurea remarcă că cel mai bun prieten al creierului nu este Facebook-ul, ci este zâmbetul. De aceea, este important să alungăm tristețea și să ne bucurăm de lucrurile frumoase din viață. Reîntoarcerea la mișcare este benefică pentru creier, așa că este recomandat să facem exerciții fizice, să vorbim în grup, să fim deschiși și să ne deplasăm prin lume. Să rezolvăm jocuri de cuvinte incrucisate, puzzle-uri și să ne dăm creierului provocări continue prin scriere și citire. Mișcarea fizică, comunicarea și stimularea mentală contribuie la buna funcționare a creierului și previn declinul cognitiv.

În societatea modernă, mulți oameni se confruntă cu epuizare nervoasă din cauza solicitărilor constante. Creierul nostru este supra-solicitat, dieta noastră nu este întotdeauna sănătoasă, somnul este insuficient, iar acest lucru poate duce, în cele din urmă, la accidente vasculare cerebrale. Este important să ne amintim că un stil de viață dezorganizat și obositor poate duce la apariția acestor afecțiuni. Este esențial să acordăm creierului nostru respectul și atenția pe care le merită.

Să fim responsabili în privința sănătății noastre mintale și să ne asigurăm că oferim creierului nostru tot ceea ce are nevoie pentru a funcționa optim.