Introducere

Când cumpărăm lemne pentru încălzire, întrebarea pe care ne-o punem cel mai des este câtă cantitate am cumpărat cu adevărat și cum putem verifica furnizorul, care adesea afirmă că a livrat o cantitatea convenabilă doar lui.

Diferența dintre metrul ster și metrul cub

Un metru ster reprezintă o stivă de lemne cu lungimea, lățimea și înălțimea de un metru, dar volumul actual este mai mic decât un metru cub.

Un metru ster este echivalent cu aproximativ 0,66 metri cubi de lemn, deoarece nu reprezintă o cantitate fixă, ci depinde de grosimea și felul în care lemnul este aranjat, creând mai mult sau mai puțin spațiu între bucăți.

Practic, un metru ster poate cântări între 495 și 561 kg de lemn de foc, în funcție de densitatea lemnului. Un dublu-ster ar cântări aproximativ o tonă de lemn.

Cum se calculează un metru ster de lemne

Mulți clienți care achiziționează o centrală pe lemne ne întreabă adesea cum se calculează un metru ster de lemne. Știm cât de importantă este achiziția de combustibil solid pentru centrală, de aceea vom dezvălui formula de calcul pentru a nu te lăsa înșelat de comercianții de lemne pentru centrală.

Pentru a înțelege mai bine, să vedem cum arată un metru ster de lemne. Ei bine, un metru ster de lemne este o stivă de lemne cu lungimea, lățimea și înălțimea de un metru.

Volumul acestuia este însă mult mai mic decât în cazul unui metru cub de lemne, și aici apar confuziile care determină mulți clienți ai centralelor pe lemne să fie înșelați.

Un metru ster de lemne este echivalent cu aproximativ 0,65 – 0,66 metri cubi. Totuși, nu putem vorbi despre o cantitate exactă de lemn într-un metru ster, deoarece aceasta poate varia în funcție de grosimea și modul în care lemnele au fost aranjate.

Unii comercianți încearcă să păcălească clienții prin lăsarea unui spațiu mai mare între lemne, rezultând astfel o cantitate mai mică de lemn pentru foc.

În ceea ce privește greutatea unui metru ster de lemn, aceasta poate fi între 500 și 560 kg pentru lemnul de foc. Pentru a obține greutatea unui metru cub de lemn de esență tare, ai nevoie de aproape doi metri ster.

Comparație între metrul cub și metrul ster

Este important să cunoașteți următorul lucru: un metru ster este mult mai mic decât un metru cub, deoarece lemnele pot fi așezate astfel încât să ocupe un volum cât mai mic.

Atunci când achiziționezi lemne pentru centrală, este crucial să ții cont de aceasta. Nu confunda metrul cub cu metrul ster, altfel vei fi înșelat. Dacă totuși optezi pentru metrul ster de lemne, este important să verifici cu atenție modul în care acestea sunt aranjate. Astfel vei evita să primești mai puțin decât plătești.

Consumul unei centrale pe lemne

Este dificil să vorbim despre un consum standard al centralelor pe lemne, deoarece acesta poate varia în funcție de mulți factori.

Trebuie să luăm în considerare puterea energetică a lemnului și a centralei, suprafața ce trebuie încălzită și multe altele.

Lemnul de foc poate fi de diferite specii, cum ar fi fagul, stejarul, bradul, mesteacănul, pinul, plopul, etc.

Cu toate acestea, consumul unei centrale pe lemne este suficient de avantajos pentru ca tu să iei în considerare acest mod de încălzire.