Bine ai venit sau revenit pe indemnulinimii.ro, site-ul ce incearca in fiecare zi sa va vina in ajutor cu un numar cat mai mare de informatii.

Daca acestea va sunt de folos, nu uitati sa impartiti informatiile si in grupurile din care faceti parte! Va multumim!

 

Un nou proiect de lege adoptat de Senat aduce vesti majore pentru pensionarii din Romania. In cazul in care nu detin numarul minim de ani de vechime, si doresc sa cumpere, acum este momentul sa afle pana la care data o mai pot face. Acum, acest proiect de lege se indreapta spre promulgare.

Pentru românii care nu îndeplinesc numărul minim de ani necesar pentru a se pensiona, există posibilitatea de a cumpăra vechime în muncă pentru a-și completa stagiul de cotizare în sistemul public de pensii. Această modalitate, însă, nu va fi disponibilă pentru mult timp.

Recent, Camera Deputaților a adoptat o ordonanță de urgență care propune modificarea termenului până la care angajații pot achiziționa vechime în muncă pentru pensie. După această dată, românii nu vor mai putea cumpăra ani de vechime de la stat.

Prin această nouă ordonanță, angajații români au posibilitatea de a-și extinde vechimea în muncă cu până la 6 ani, prin completarea stagiului de cotizare în sistemul public de pensii. După anul 2025, însă, procesul nu va mai fi disponibil.

Este important de menționat că schimbările legislative nu extind doar termenul în care se poate achiziționa vechimea în muncă, ci aduc și clarificări privind procedurile de certificare a documentelor necesare stabilirii sau recalculării drepturilor de pensie.

Astfel, adeverințele eliberate de angajatori sau de deținătorii legali de arhive trebuie să fie certificate prin ștampila și semnătura olografă a conducătorului entității sau a persoanei delegate în acest sens.

Această măsură oferă o oportunitate persoanelor care au avut perioade în care nu au fost asigurate să-și completeze stagiul de cotizare. Astfel, atunci când vor atinge vârsta optimă de pensionare, se vor bucura de o pensie consistentă și vor trăi fără griji.

Pentru cetățenii români din țară și din străinătate care nu sunt pensionari și care nu fac parte dintr-un sistem public de pensii, există posibilitatea de a cumpăra vechime în muncă. Venitul pentru care se plătesc contribuțiile de asigurări sociale nu poate fi mai mic decât salariul minim brut pe economie în vigoare la data încheierii contractului de asigurare.

Pe lângă aceste aspecte, ordonanța de urgență mai prevede și prelungirea termenului până la 31 decembrie 2024 pentru persoanele care nu au calitatea de pensionari de a-și completa stagiul de cotizare în sistemul public de pensii prin încheierea unui contract de asigurare socială.

Persoana interesată sau reprezentantul desemnat prin împuternicire specială trebuie să se prezinte la casa de pensii cu originalul sau o copie a cărții de identitate. Până în vara anului trecut, nivelul național al contractelor de asigurare socială cu plata retroactivă (cumpărare de vechime) a ajuns la cifra de 28.516, iar suma plătită a fost în valoare de 336.885.881 lei.