Bine ai venit sau revenit pe indemnulinimii.ro, site-ul ce incearca in fiecare zi sa va vina in ajutor cu un numar cat mai mare de informatii.

Daca acestea va sunt de folos, nu uitati sa impartiti informatiile si in grupurile din care faceti parte! Va multumim!

Vă amintiți de chifteluțele de la cantinele din trecut, pufoase și picante, despre care se spunea în glumă că-s făcute din ”pâiniță de purcel”? Erau, adesea, chiar aceste chiftele de post, din care lipseau însă carnea și ouăle doar din alte motive întemeiate. Dar asta nu le împiedica să merite a fi apreciate.

Avem nevoie de:

O pâine intermediară mai veche,

o cană de pesmet,

3-4 linguri făină albă,

jumătate de linguriță bicarbonat,

un sfert de pachet de margarină,

o ceapă mare,

o căciulie mică de usturoi,

o lingură de mărar tocat,

o lingură de oțet sau de muștar,

o linguriță de piper,

sare după preferință,

condiment special pentru chiftele,

jumătate de litru de ulei pentru prăjit,

opțional două linguri boia de ardei dulce

Mod de Preparare:


Înmuiem bucata de pâine în apă rece și o stoarcem bine. Apoi o introducem în mașina de tocat, împreună cu ceapa, usturoiul și ierburile aromate.

Adăugăm margarina topită, făina albă, condimentele, oțetul sau muștarul, bicarbonatul și suficient pesmet pentru a obține consistența specifică unei compoziții de chiftele.

Putem adăuga sare în funcție de preferințe. Lăsăm compoziția să se odihnească timp de 15 minute. Încălzim uleiul în tigaie, pregătit pentru prăjirea chifteluțelor.

Luăm câte o lingură din compoziție și formăm chifteluțe, pe care le tăvălim apoi în pesmet și le rumenim ușor în uleiul încins.

Este important să nu le prăjim prea mult, pentru a evita absorbția excesivă de ulei – controlul timpului de prăjire este cheia reușitei acestui preparat.

După ce sunt gata, scoatem chifteluțele și le lăsăm să se scurgă de ulei pe hârtie absorbantă. Le putem servi alături de o garnitură de legume proaspete.

Citeste si Rețetă de Drob de Post din Legume

Puteți să ajustați rețeta în funcție de preferințele dumneavoastră, renunțând la anumite ingrediente sau înlocuindu-le cu altele. De exemplu, orezul poate fi înlocuit cu soia sau miez de nucă.

Ingrediente:

  • 2 morcovi
  • 1 țelină
  • 4 cepe
  • 3 căței de usturoi
  • 3 cartofi
  • 1 cană de orez
  • 200 g ciuperci
  • 100 g măsline
  • 1 legătură de pătrunjel
  • 1 legătură de mărar
  • 1 legătură de spanac
  • 50 g pesmet
  • sare, piper, oregano, boia dulce

Mod de preparare:

Înainte de toate, pregătiți două cratițe. Într-una puneți cartofii la fiert în coajă, iar în cealaltă, orezul. Pentru orez, raportul este de 1 cană de orez la 2 căni de apă. Lăsați orezul să fiarbă și să absoarbă apa timp de aproximativ 20 de minute, fără să ridicați capacul după ce a dat în clocot.

În paralel, curățați și tocați fin ceapa și usturoiul, apoi căliți-le în puțin ulei. Adăugați ciupercile tăiate mărunt și căliți-le timp de 15 minute.

Spanacul se spală și se opărește rapid. Morcovii și țelina se dau pe răzătoare. Măslinele se taie felii, iar pătrunjelul și mărarul se toacă mărunt.

După ce s-au răcit puțin, curățați cartofii de coajă și pisați-i ca pentru piure.

Într-un vas mare, amestecați toate ingredientele pregătite: piureul de cartofi, orezul fiert, ciupercile călite, ceapa și usturoiul, pătrunjelul și mărarul, pesmetul și condimentele. Asigurați-vă că totul este bine omogenizat pentru a obține o compoziție uniformă.

Pentru a coace drobul, pregătiți o tavă de copt tapetată cu hârtie pergament. Turnați compoziția în tavă și nivelati-o bine pentru a obține o suprafață netedă. Puteți decora drobul cu felii de roșii sau fâșii de gogoșar roșu. Coaceți drobul în cuptorul preîncălzit la 180 de grade Celsius pentru aproximativ 30 de minute sau până când devine auriu.

După ce scoateți drobul din cuptor, lăsați-l să se răcească bine înainte de a-l servi. Dacă îl refrigerăm timp de 3-4 ore înainte de servire, se va tăia mult mai ușor și va căpăta o consistență mai bună. Evitați să-l tăiați cât este încă cald, deoarece s-ar putea sfărâma.