Pรขrjoalele sunt un preparat tradiศional romรขnesc, apreciat de generaศii รฎntregi ศi perfect de servit alฤturi de piure de cartofi ศi varzฤ muratฤ. Aceastฤ reศetฤ clasicฤ, transmisฤ din generaศie รฎn generaศie, a fost documentatฤ ศi de celebrul gastronom Radu Anton Roman รฎn lucrarea sa โBucate, vinuri ลi obiceiuri romรขneลtiโ.
โPรขrjoalele sunt una dintre acele mรขncฤruri care ne definesc cultura culinarฤ, demonstrรขnd cฤ influenศele externe nu au reuศit sฤ umbreascฤ autenticitatea bucฤtฤriei noastre.
Ele aratฤ cฤ, fฤrฤ influenศa sudului muntenesc ศi a culturii balcanice, termeni precum ciulama sau chiftele nu ศi-ar fi gฤsit locul รฎn limba noastrฤ, iar ideea cฤ preparatele noastre sunt rezultatul influenศei otomane ar fi fost mult mai puศin rฤspรขnditฤ.โ
Cu ce se potrivesc pรขrjoalele? Pรขrjoalele sunt servite, de obicei, alฤturi de piure de cartofi cremos ศi varzฤ muratฤ, o combinaศie echilibratฤ ศi hrฤnitoare, preferatฤ de secole. De asemenea, ele pot fi รฎnsoศite de salate proaspete sau murฤturi, รฎn funcศie de preferinศe.
โรncฤ din copilฤrie, am fost fascinat de prezenศa pรขrjoalelor รฎn vitrinele cantinelor sau bufetelor, รฎn diverse forme ศi denumiri. Astฤzi, acestea pot fi รฎntรขlnite sub nume variate รฎn restaurante ศi fast-food-uri, dar gustul autentic rฤmรขne neschimbat.โ
Ingrediente necesare pentru pรขrjoale:
500 g ceafฤ de porc
500 g carne de viศel
350 g miez de pรขine albฤ
150 ml lapte
2 cepe mari
1 cartof
4 ouฤ
300 g unt
200 g pesmet (sau mฤlai, รฎn zonele rurale)
mฤrar, pฤtrunjel
sare ศi piper, dupฤ gust
Mod de preparare:
Se toacฤ bine carnea.
Pรขinea se รฎnmoaie รฎn lapte, apoi se stoarce bine.
Ceapa se toacฤ fin ศi se cฤleศte uศor รฎn unt la foc mic.
Mฤrarul ศi pฤtrunjelul se toacฤ mฤrunt, iar cartoful se rade fin.
Ouฤle se bat bine รฎntr-un bol separat.
Se combinฤ toate ingredientele: carnea, pรขinea, ceapa cฤlitฤ, ouฤle, verdeศurile, cartoful ras, sare, piper ศi 100 g de unt moale.
Din acest amestec se modeleazฤ pรขrjoale de aproximativ 1 cm grosime, care se dau prin pesmet sau mฤlai.
Se prฤjesc รฎn unt รฎncins la foc mic, รฎntr-o tigaie acoperitฤ, pรขnฤ devin aurii ศi crocante pe ambele pฤrศi.
Pentru o masฤ tradiศionalฤ autenticฤ, serviศi pรขrjoalele alฤturi de piure de cartofi ศi varzฤ muratฤ. Aceastฤ combinaศie clasicฤ pune รฎn valoare gustul bogat ศi textura fragedฤ a preparatului.
Savuraศi-le cu plฤcere! Poftฤ bunฤ!




