Bine ai venit sau revenit pe indemnulinimii.ro, site-ul ce incearca in fiecare zi sa va vina in ajutor cu un numar cat mai mare de informatii.

Daca acestea va sunt de folos, nu uitati sa impartiti informatiile si in grupurile din care faceti parte! Va multumim!

Rețeta pe care o vom discuta este mai puțin întâlnită în cărțile de bucate, care sunt în mare parte concentrate pe ingrediente de origine animală, dar este des preparată în mănăstiri și în familiile ortodoxe.

Este vorba despre preparatul cunoscut sub numele de „parjoale din fasole boabe cu garnitură de orez”, așa cum este prezentat în volumul „Mâncăruri și dulciuri de post”, publicat de prezbitera Garoafa Coman în anul 1994, la Editura Bizantină.

Ingrediente:

  • 2 căni de fasole boabe
  • 2-3 felii de pâine
  • 1 cană de orez
  • 1 ceașcă de ulei
  • 2 cepe
  • 5-6 căței de usturoi
  • 1 morcov
  • 1 păstârnac
  • 2 frunze de dafin
  • 1 legătură de mărar
  • 1 legătură de pătrunjel
  • 50 grame de făină
  • sare
  • cimbru (după gust)

Mod de preparare:

Se fierbe fasolea conform procedurii obișnuite. După ce se schimbă prima apă, se adaugă morcovul, păstârnacul și ceapa, toate mărunțite. Se adaugă cele două frunze de dafin și se sarează după gust.

Când fasolea este bine fiartă, se scurge de zeamă (Atenție! Nu aruncați zeama, pentru că vă va trebui) și, într-un bol, se adaugă pâinea (înmuiată cu puțină zeamă de la fasole), usturoiul pisat, puțin cimbru, dar și mărarul și pătrunjelul tocate.

Se amestecă bine compoziția, apoi se trece totul prin mașina de tocat (sau la un blender, dacă aveți). Compoziția se modelează sub forma de bile (chiftele), având un diametru ideal de aproximativ 3 centimetri (pentru bile) sau de 5 centimetri (dacă le faceți plate, caz în care grosimea trebuie să fie de aproximativ un centimetru).

Chiftelele se dau prin făină și se prăjesc în uleiul bine încins. Din restul de zeamă rămasă de la fiertul fasolei se prepară o garnitură din orez. Proportia ar fi de trei cani de zeama la o cana de orez.

Modul de preparare al orezului este standard, cu mențiunea că, după ce s-a fiert (nu uitați de sare!), este recomandat să adăugați mărar din belșug.

Cel puțin așa susține prezbitera Garoafa Coman, care indică și faptul că mâncarea este infinit mai bună dacă orezul este servit rece.