Cine a fost Sfântul Dumitru

Sfântul Dumitru Izvorâtorul de Mir a trăit pe vremea împăraților păgâni Maximilian și Dioclețian. Deoarece în perioada în care s-a născut creştinismul era interzis, Sf. Dumitru a fost botezat în secret de părinţii săi. Tot ei au fost cei care i-au insuflat Sfântului Dumitru dragostea pentru credinţă.

Datorită faptului că tatăl său era un comandant apropiat de împăratul Maximilian, Sfântul Dumitru a fost făcut voievod. Sf. Dumitru era foarte îndrăgit de împărat, însă lucrurile s-au schimbat atunci când acesta a aflat că este creştin. Atunci, Sfântul Dumitru a fost aruncat în închisoare.

Conform unei legende, se spune că după ce a trecut la cele veşnice, din moaştele Sfântului Dumitru a început să curgă mir, care are puteri de vindecare asupra creştinilor care se roagă la el.

Pe ce dată este sărbătorit Sf. Dumitru 2023

Când este Sf. Dumitru 2023. Sărbătoarea de Sf. Dumitru este zi mare pentru credincioşi. Numit şi Izvorâtorul de Mir sau Sfântul Mare Mucenic Dimitrie, Sf. Dumitru este considerat patronul păstorilor sau cel care usucă toate plantele și desfrunzește pădurile.

Sf. Dumitru este sărbătorit pe 26 octombrie 2023. În fiecare an, de Sf. Dumitru, în Capitală se organizează un pelerinaj, unde se strâng zeci de mii de credincioşi.

Tradiţii şi obiceiuri de Sfântul Dumitru

Sărbătoarea de oe 26 octombrie, atunci când este prăznuit Sf. Dumitru, este marcată de numeroase tradiţii şi obiceiuri adunate din toate regiunile ţării.

Se spune că Sfântul Dumitru este cel care anunţă toamna şi usucă pădurile. Tradiţia spune că în ziua de Sfântul Dumitru căldura intră în pământ și gerul începe să își facă apariția. 

O tradiţie veche pe care încă o respectă oamenii de la sate este ca în ziua de Sf. Dumitru 2023 să aprindă focuri care să alunge fiarele şi duhurile rele.

În seara de Sf. Dumitru 2023, copiii sar peste focurile aprinse ca să fie sănătoşi tot anul. După ce se sting focurile, oamenii aruncă un cărbune în grădină pentru a avea roade bogate în următorul an.

Tradiţia spune că ciobanii îşi dau seama de cum va fi iarna, în funcţie de vremea din ziua de Sf. Dumitru. Dacă vremea este caldă de Sfântul Dumitru 2023, iarna va fi blândă. În caz contrar, va fi o iarnă geroasă.

Ce nu e bine să faci de Sf. Dumitru 2023

La sărbătoarea de Sf. Dumitru 2023, nu e bine să te cerţi cu cei din jurul tău. Totodată, pe 26 octombrie, când este Sf. Dumitru, nu este bine să ceri bani cu împrumut.

Tot în ziua de Sfântul Dumitru, nu este bine să te cerți cu cineva sau să te superi pe cei apropiați și nu numai.

De Sf. Dumitru, este interzis să faci treburi în gospodărie. În ziua de Sf. Dumitru 2023, nu ai voie să coşi, să tricotezi sau să speli.

De asemenea, nu este bine să treacă ziua de Sf. Dumitru 2023 fără să faci o faptă bună, în special pentru oamenii săraci.