Bine ai venit sau revenit pe indemnulinimii.ro, site-ul ce incearca in fiecare zi sa va vina in ajutor cu un numar cat mai mare de informatii.

Daca acestea va sunt de folos, nu uitati sa impartiti informatiile si in grupurile din care faceti parte! Va multumim!

Pensia minimă nu poate fi atinsă. Ce se întâmplă cu pensionarii care nu au muncit cel puțin 15 ani?

În România, procesul de recalculare a pensiilor a stârnit o serie de întrebări și situații speciale pentru pensionari. Unul dintre aceste aspecte se referă la cei care nu au reușit să adune cel puțin 15 ani de muncă și cum va afecta acest lucru nivelul pensiei lor.

Realitatea este că pensiile vor fi foarte mici. Pensionarii care se încadrează în această categorie trebuie să știe că opțiunile disponibile în ceea ce privește pensiile sunt limitate și nu foarte avantajoase. Aceștia nu vor putea beneficia de pensia minimă sau de pensia socială și vor primi doar o pensie calculată strict în funcție de contributivitate, ceea ce înseamnă că aceasta va fi semnificativ mai mică.

În cazuri de incapacitate de muncă, singura opțiune este pensia de handicap, care oferă sprijin financiar, dar și aceasta este limitată ca valoare.

Desigur, recalcularea pensiilor promite eliminarea inechităților, însă pentru acești pensionari problemele financiare rămân încă semnificative.

Astfel, pensionarii care nu au lucrat cel puțin 15 ani nu sunt eligibili pentru pensia minimă/socială în valoare de 1.281 de lei. Cu alte cuvinte, ei nu pot solicita sprijinul financiar oferit de stat sub forma acestei pensii.

Pensia bazată pe contributivitate

Pentru acei pensionari care au atins deja vârsta de pensionare (63 de ani pentru femei și 65 de ani pentru bărbați), dar care nu au lucrat minim 15 ani, pensia se va calcula exclusiv pe baza contribuțiilor lor. Acest lucru înseamnă că pensia lor va fi mult mai mică, reflectând contribuțiile lor efective la sistemul de pensii.

Spre exemplu, în cazul pensionarilor din sistemul agricol (CAP), după 30 de ani de muncă, pensia lunara bazată pe contributivitate poate ajunge doar la 591 de lei. În unele cazuri, statul poate acorda o diferență, însă nu va ajunge la nivelul pensiei minime sau a celei sociale, care este de 1.281 de lei. Astfel, în acest exemplu, statul va acorda o diferență până la 800 de lei, dar nu mai mult.

Incapacitatea de muncă

Situația se schimbă pentru acei pensionari care nu au reușit să lucreze minim 15 ani și care nu au atins încă vârsta de pensionare, dar care devin incapabili de a continua să muncească din cauza unor probleme de sănătate. Aceștia nu vor primi o pensie calculată pe baza contributivității lor, ci vor trebui să depună un dosar pentru a solicita o pensie de handicap conform Legii 448/2006.

Conform acestei legi, persoanele cu dizabilități primesc o indemnizație lunară în funcție de gradul de handicap pe care îl au:

  • Pentru handicap grav, indemnizația lunară este de 462 de lei.
  • Pentru handicap accentuat, indemnizația lunară este de 350 de lei.

Este important ca pensionarii care se află în această situație să se informeze cu privire la opțiunile disponibile și să solicite sprijinul și consilierea specialiștilor în domeniu pentru a lua cele mai bune decizii în ceea ce privește pensia lor.