Pepeni murați în saramură, o rețetă tradițională pentru iarnă

Da, ai auzit bine! Pepenele roșu, cel mai iubit fruct al verii, poate deveni un deliciu murat și să-ți surprindă papilele gustative. Gustul dulce și acrișor al acestor murături combinat cu diverse preparate din carne te va cuceri într-o clipită.

Dacă dorești o variantă mai inedită, poți încerca rețeta cu pepene galben, la care adaugi puțină scorțișoară măcinată. În plus, vei avea nevoie doar de câteva ingrediente și se prepară extrem de rapid.

Pentru a începe, asigură-te că alegi pepeni mici, care nu sunt încă copti, și verifică atent să nu aibă lovituri sau mucegai. După ce i-ai spălat bine, pune-i în borcane, alternând între ei cu castraveți, morcovi, gogonele și, pentru un plus de savoare, frunze de țelină și hrean.

Nu uita că pentru fiecare litru de apă, vei adăuga 25 de grame de sare. Fierbe saramura, apoi las-o să se răcească puțin înainte de a o turna peste murături și de a sigila borcanele cu ajutorul celofanului. Pepenele murat este acum gata să aducă o notă specială fripturii tale preferate.

Dacă preferi rețeta cu pepene galben, urmează următorii pași:

  1. Amestecă oțetul cu apa într-o oală mare și adaugă condimentele. Lasă amestecul să fiarbă până când începe să clocotească. Apoi micșorează flacăra și lasă-l să fiarbă încet, fără a da în clocot, timp de 5 minute. Stingi focul și aștepți aproximativ o oră să se odihnească.

  2. Adaugă cubulețele de pepene galben curățat de coajă și semințe, apoi adaugă zahărul și pune amestecul la fiert. Amestecă ușor până când zahărul se topește. Micșorează focul și lasă-l să fiarbă la foc mic până când pepenele devine ușor transparent.

  3. Pune pepenele în borcanul sterilizat, lăsând un deget liber până la gura borcanului. Lasă siropul să mai clocotească câteva minute, apoi toarnă-l cu mare atenție în borcan peste pepene, până când borcanul este complet umplut.

  4. Închide borcanul cu un capac cu filet și așează-l într-o oală pe fundul căreia ai pus o bucată de hârtie de bucătărie sau un șervet de pânză. Așteaptă aproximativ 10 minute pentru a steriliza murăturile.

Pepenele galben murat este acum gata să fie savurat!

Așa că nu mai aștepta și pregătește-ți acum provizii pentru iarnă cu această rețetă tradițională și delicioasă de pepeni murați în saramură. Te vei bucura de gustul lor irezistibil pe parcursul întregului sezon rece.