Nota: Dimensiune tava: 21×27

Lista de ingrediente:

Pentru blat
-300 g de făină
-250 g unt rece (50 g unt poate fi înlocuit cu untură – secretul bunicii)
-1,5 lingurițe de praf de copt
-5 linguri de zahar
-1 lingura de zahar vanilat
-1 ou

Umplutura cu mere
-1,5 kg de mere
-5 linguri de zahar
-1/2 lingurita de scortisoara

Pentru ornare:
-zahar pudra

Cum se prepara:

Umplutura de mere

Curățați merele de coajă, tăiați-le în sferturi și indepartati semințele. Tăiațile în bucăți mai mici și puneți-le într-o oală largă sau într-o tigaie adâncă.
Adăugați zahăr și scorțișoară și caliti aproximativ 20 de minute, amestecând continuu, până când merele devin moi și încep să se destrame.

Blatul:

Adăugați în făină untul rece tăiat cubulețe, praful de copt, zahărul și zahărul vanilat.
Amestecati ingredientele într-un aluat uniform (cu mixerul sau manual), apoi adăugați oul la final (aluatul va fi destul de moale).
Împărțiți-le în jumătate și puneți ambele jumătăți la congelator pentru aproximativ 15 minute.

Preîncălziți cuptorul la 180 de grade C. Pregătiți tava.

Scoateți o jumătate de aluat din congelator, tăiați-le în felii cu un cuțit și folosiți-le pentru a tapeta fundul tavii dupa care turnam compozitia de mere pe el.
Aluatul rămas se da prin răzătoare direct pe umplutura (sau se taie aluatul în felii și se pune deasupra).
Se da la cuptor si se coace aproximativ 50 de minute sau pana se rumeneste. Lasam sa se raceasca plăcinta cu mere și presaram cu zahăr pudră.

Pofta buna sa aveti!

Sursa: https://www.kwestiasmaku.com/przepis/szarlotka