Prăjitură cu biscuiți, cremă de vanilie și glazură de ciocolată
Această prăjitură cu biscuiți, cremă de vanilie și glazură de ciocolată este un desert spectaculos și ușor de preparat, care cucerește prin gustul rafinat și aspectul elegant. Perfectă pentru a fi servită la ocazii speciale, dar și ca un răsfăț dulce într-o zi obișnuită.
Ingrediente:
Pentru bază:
300 g biscuiți cu cacao (Oreo sau simpli, fără cremă)
120 g unt topit
Pentru cremă:
500 ml lapte
2 plicuri budincă de vanilie (fără zahăr)
100 g zahăr
250 g mascarpone sau cremă de brânză
200 ml frișcă lichidă (smântână pentru frișcă, rece)
Pentru glazură:
200 g ciocolată neagră sau cu lapte
100 ml frișcă lichidă
20 g unt
Mod de preparare:
Baza de biscuiți
Zdrobește biscuiții fin, apoi amestecă-i cu untul topit până obții o compoziție nisipoasă. Întinde uniform acest amestec pe fundul unei tăvi și presează bine cu dosul unei linguri. Pune tava la frigider pentru cel puțin 30 de minute.
Crema de vanilie
Prepară budinca conform instrucțiunilor de pe pachet, folosind laptele și zahărul. Las-o să se răcească acoperită cu folie alimentară lipită de suprafață, pentru a nu face crustă. După ce s-a răcit complet, mixeaz-o cu mascarponele până devine o cremă fină. Separat, bate frișca lichidă rece până devine fermă, apoi încorporeaz-o ușor în crema de vanilie.
Montarea prăjiturii
Scoate tava cu baza de biscuiți din frigider și întinde uniform crema de vanilie deasupra. Nivelează suprafața și pune din nou la frigider cât timp pregătești glazura.
Glazura de ciocolată
Topește ciocolata împreună cu frișca lichidă și untul pe bain-marie sau la microunde (în reprize scurte, amestecând des). Amestecă până devine o cremă lucioasă. Toarnă glazura peste stratul de vanilie și întinde uniform.
Răcirea și servirea
Lasă prăjitura la frigider pentru cel puțin 4 ore sau, ideal, peste noapte, pentru ca straturile să se așeze bine.
Sfaturi și variații:
Pentru un plus de textură, poți adăuga felii de banane între stratul de cremă și glazură.
Dacă preferi un desert mai puțin dulce, folosește ciocolată cu un conținut ridicat de cacao.
Poți înlocui mascarponele cu iaurt grecesc cremos pentru o variantă mai ușoară.