Pentru blat:
250 mililitri cola
250 grame zahar
2 linguri miere lichida (60 g)
90 mililitri ulei
1 lingurita bicabonat de sodiu stins cu o lingura zeama de lamaie
120 grame nuci macinate
280 grame de faina
2 linguri cacao
2 linguri esenta rom

Pentru sirop:
150 grame zahar
150 ml apa

Pentru crema:
250 grame margarina de post
100 grame zahar pudra
2 linguri ness (5 g)
1 lingura din siropul de sus
70/80 grame nuca prajita si tocata

Pentru glazura din crant:
100 grame zahar
60 grame nuca tocata

Mod de preparare:

Mixati bine zaharul cu mierea si cu cola. Cand se dizolva zaharul adaugati uleiul, bicarbonatul de sodiu stins si nuca. Mixati usor apoi adaugati faina. Puneti si cacaua si romul apoi turnati compozitia intr-o tava (25*35 cm) tapetata cu hartie de copt.

Coaceti prajitura in cuptor preincalzit (180 grade) pentru 25 minute. Pentru sirop puneti intr-o cratita zaharul. Cand se lichefiaza stingeti cu apa. Lasati pe foc pana se dizolva tot caramelul apoi lasati-l la racit. Pentru crema mixati margarina cu zaharul pudra bine bine pana devine spumoasa. Puneti nessul intr-o cana si dizolvati-l cu o lingura de sirop fierbinte.

Cand e rece adaugati-l peste crema. Amestecati usor cu o spatula apoi adaugati nucile prajite. Pentru crant puneti zaharul la caramelizat. Adaugati nucile si amestecati bine pana sunt acoperite integral de caramel.

Rasturnati nucile pe o hartie de copt unsa cu ulei si sfaramati-le cu un ciocon de snitel sau cu un facalet. Puneti blatul pe un platou, si insiopati-l cu o seringa. Daca nu dispuneti taiati-l usor cu un cutit si turnati siropul. Intindeti crema peste el si presarati crantul.

Lasati prajitura la rece (nu neaparat la frigider) pana a doua zi, taiati-o si serviti-o cu placere.

Sursa: bzi.ro