Psalmii sunt o parte a Bibliei ebraice. Continutul lor este de rugaciune si cantare. Inca din cele mai vechi timpuri, Psalmii au fost folositi pentru profetii, divinitate, vindecare sau protectie.

Unul dintre cei mai puternici psalmi, cel cu numarul 142, regasit atat in slujba Utreniei cat si la inceputul Acatistelor, are efect vindecator asupra ranilor. Acest Psalm face parte din rugaciunile incepatoare si este urmat de Psalmul 50.

Psalmul 142 ingrijeste pe cel bolnav si pastreaza sanatos pe cel ce nu-i atins de boala. Nu in ultimul rand, psalmul 142 se citeste pentru ca Dumnezeu sa ocroteasca mama de-a lungul sarcinii si sa nu piarda copilul.Psalmul 142 ne aminteste de Judecata de Apoi. Din acest motiv, cand Utrenia este savarsita seara in timpul Privegherii, in manastiri se sting luminile din biserica, in afara de lumina de la analog de unde cantaretul sau calugarul citeste psalmii rar si cu inteles duhovnicesc.

Cand se citeste Psalmul 142: Este folosit chiar si de terapeuti

Citirea Psalmilor este recomandata chiar si de unii terapeuti, care considera ca aceasta are efecte benefice in profilaxia degenerativa. Nu de putine ori s-au facut corelari intre Pslami si vindecare. Terapeutii sustin ca unii psalmi, care sunt cititi cel putin in sapte zile la rand, asociati cu tratamentul medical, pot avea efecte nebanuite asupra persoanelor bolnave de Alzheimer si alte tipuri de dementa, Parkinson, Prion sau boli ale neuronului motor.

Psalmul 142: spune-l si tu cand ai mare nevoie!

„Doamne, auzi rugaciunea mea, asculta cererea mea, intru credinciosia Ta; auzi-ma, intru dreptatea Ta. Sa nu intri la judecata cu robul Tau, ca nimeni din cei vii nu-i drept inaintea Ta. Vrajmasul prigoneste sufletul meu si viata mea o calca in picioare; facutu-m-a sa locuiesc in intuneric ca mortii cei din veacuri.
Mahnit e duhul in mine si inima mea incremenita inlauntrul meu. Adusu-mi-am aminte de zilele cele de demult; cugetat-am la toate lucrurile Tale, la faptele mainilor Tale m-am gandit. Tins-am catre Tine mainile mele, sufletul meu ca un pamant insetosat. Degraba auzi-ma, Doamne, ca a slabit duhul meu. Nu-ti intoarce fata Ta de la mine, ca sa nu ma aseman celor ce se pogoara in m0rmant. Fa sa aud dimineata mila Ta, ca la Tine mi-i nadejdea.

Arata-mi calea pe care voi merge, ca la Tine am ridicat sufletul meu. Scapa-ma de vrajmasii mei, ca la Tine alerg, Doamne. Invata-ma sa fac voia Ta, ca Tu esti Dumnezeul meu. Duhul Tau cel bun sa ma povatuiasca la pamantul dreptatii. Pentru numele Tau, Doamne, daruieste-mi viata. Intru dreptatea Ta scoate din necaz sufletul meu. Fa bunatate de starpeste pe vrajmasii mei si pierde pe toti cei ce necajesc sufletul meu, ca eu sunt robul Tau.

Amin”

psalmul 142
rugaciune