Rețeta bunicii pentru cele mai bune clătite

Rețeta bunicii pentru cele mai bune clătite tradiționale românești

Ingrediente:

3 ouă

500 ml lapte

>

200 ml apă minerală (pentru clătite mai pufoase)

250 g făină

1 praf de sare

->

1 lingură de zahăr (opțional, dacă le preferi dulci)

1 plic de zahăr vanilat (opțional)

1 lingură de ulei sau unt topit (pentru aluat)

Ulei sau unt pentru uns tigaia

Pentru umplutură:

Gem de caise, vișine, prune sau orice preferi

Brânză dulce cu zahăr și vanilie

Ciocolată tartinabilă


Mod de preparare:

Prepararea aluatului:

Într-un bol mare, bate ouăle cu un praf de sare și zahărul (dacă folosești).

Adaugă treptat laptele, alternând cu făina cernută, pentru a evita formarea cocoloașelor. Amestecă bine până obții o compoziție omogenă.

Încorporează apa minerală și lingura de ulei sau unt topit. Aluatul trebuie să fie fluid, dar nu foarte subțire.

Odihna aluatului:

Lasă aluatul să se odihnească 15-20 de minute, pentru ca făina să se hidrateze bine.

Coacerea clătitelor:

Încălzește o tigaie antiaderentă și unge-o ușor cu ulei sau unt.

Toarnă un polonic mic de aluat în tigaie, rotind-o rapid pentru a acoperi uniform suprafața.

Gătește clătita la foc mediu până când marginile devin aurii, apoi întoarce-o cu o spatulă și mai las-o câteva secunde pe cealaltă parte.

Repetă procesul până termini aluatul, ungând tigaia doar dacă este necesar.

Umplerea clătitelor:

După ce clătitele s-au răcit ușor, unge-le cu gem, brânză dulce sau ciocolată, apoi rulează-le sau împăturește-le în formă de triunghi.

Servirea:

Presară zahăr pudră deasupra pentru un aspect apetisant. Servește-le calde alături de o cană de ceai sau lapte.

Poftă bună!