Lista de ingrediente:
-3 kilograme de conopida
-zahar brun sau normal
-5 kilograme de gogosari
-sare neiodata pentru muraturi
-condimente de muraturi
-otet de 9 grade
-frunze de hrean (optional)
Cum se prepară:
Pentru prima si prima data, spalam borcanele si le sterlizam.
Apoi continuam prin a spala gogosarii foarte bine si de a-i curata de cotoare si seminte, dupa care ii punem la scurs cu gaura in jos.
Conopida o spalam extrem de bine sub jet puternic de apa dupa care usor o desfacem bucatele si o punem intr-o cratita cu apa si otet pentru a elimina toate impuritatile pentru 30 de minute.
Dupa acest timp, o scoatem din apa si o lasam sa se scurga.
Dupa ce s-au scurs, umplem gogosarii cu conopida facuta buchetele pana terminam toti gogosarii.
Incepem sa ii asezam in borcane adaugand 2 linguri de zahar, 1 lingura de sare, 100 mililitri de otet, condimente pentru muraturi si restul completam cu apa. Punem bine capacul si continuam cu restul gogosarilor respectand aceeasi procedura.
Nota: cantitatile sunt pentru borcane de 800 mililitri.
La final borcanele la cuptor pentru 40 de minutepentru a se sterliza. Dupa sterilizare oprim focul iar borcanele fierbinti cu gogosarii umpluti cu conopida le punem intr-o patura groasa si impaturim bine.
Le lasam pana a doua zi cand ele se racesc dupa care le putem baga in camara.
Pofta buna sa aveti!
Sursa foto: realitatea.net