Ingrediente:

1 kg făină

250 g zahăr

250 ml lapte călduț

100 g unt topit

3 ouă

2 plicuri drojdie uscată

coajă rasă de la 1 lămâie și 1 portocală

esență de vanilie

1 praf de sare

200 g stafide

100 g nuci sau alune măcinate

rom (opțional)

ou pentru uns

Mod de preparare:

Se amestecă într-un bol mare făina cu drojdia, zahărul, sarea, coaja de lămâie și portocală și esența de vanilie.

Se adaugă laptele călduț, untul topit și ouăle și se amestecă până când compoziția devine omogenă.

Se adaugă stafidele și nucile sau alunele măcinate și se amestecă.

Se frământă aluatul până când devine moale și nelipicios.

Se lasă la dospit într-un loc cald și ferit de curent pentru 1-2 ore, până când aluatul se dublează în volum.

Se împarte aluatul în 2-3 bucăți, se modelează cozonacii și se pun în forme de cozonac tapetate cu hârtie de copt.

Se lasă să crească încă 30-60 de minute.

Se unge cozonacul cu ou bătut și se dă la cuptor la temperatura de 180°C pentru 35-40 de minute, până când devine auriu-maroniu.

Se scoate din cuptor, se lasă să se răcească și se taie în felii.