Rețeta Reginei: Cozonac pufos ca-n povești

Rețeta Reginei: Cozonac pufos ca-n povești

Cozonacul este una dintre cele mai iubite prăjituri tradiționale românești, un simbol al sărbătorilor și al bucuriei împărtășite în familie. Dar, oricât de simplă ar părea rețeta, un mic detaliu greșit poate transforma un cozonac pufos într-un aluat dens, greu și fără farmec.

Aflăm de la “Regina cozonacilor”, tanti Maria din Piatra Neamț, secretul pe care îl respectă de peste 40 de ani și pe care l-a transmis din generație în generație.

„Un singur ingredient greșit și îți distrugi tot aluatul, oricât de bine l-ai frământat.” – spune ea.

InIngrediente (pentru 2 cozonaci mari)

1 kg făină cernută

50 g drojdie proaspătă

400 ml lapte (călduț)

200 g zahăr

->

5 gălbenușuri

150 g unt (topit)

Coaja rasă de la 1 lămâie și 1 portocală

1 linguriță de sare

2 plicuri de zahăr vanilat

300 g nucă măcinată

3 linguri cacao

3 linguri zahăr (pentru umplutură)

1 albuș (pentru uns)

Esență de rom

Mod de preparare

Coacerea
Coace la 170°C timp de 40-50 de minute. Acoperă cu hârtie de copt dacă se rumenesc prea repede.

Pregătirea maielei
Amestecă drojdia cu 1 lingură de zahăr, 3 linguri de făină și 100 ml lapte călduț. Lasă la crescut 15 minute.

Frământarea
Într-un vas mare, amestecă făina, sarea, coaja de lămâie și portocală. Separat, bate gălbenușurile cu zahărul și zahărul vanilat. Adaugă-le în făină, împreună cu maiaua crescută și restul de lapte.

Frământă bine, apoi încorporează untul topit treptat și esența de rom. Continuă frământarea 30 de minute (secretul pufoșeniei!).

Dospirea
Acoperă vasul și lasă aluatul la dospit, într-un loc cald, aproximativ 2 ore, până își dublează volumul.

Umplutura
Amestecă nuca măcinată cu cacao, zahăr și puțin lapte călduț pentru o pastă ușor de întins.

Formarea cozonacilor
Împarte aluatul în 4 părți, întinde fiecare bucată, unge cu umplutură, rulează și împletește două câte două. Pune în tăvile unse.

A doua dospire
Lasă cozonacii în tavă încă 30-45 de minute. Unge cu albuș bătut.

Ce să NU pui niciodată în cozonaci

Mulți gospodari greșesc când adaugă prea mult lapte rece sau zahăr în exces. Acestea pot opri dezvoltarea drojdiei și pot face aluatul greu, neelastic.

Însă adevăratul inamic al cozonacului pufos este… ouăle reci de la frigider.

„Niciodată, dar niciodată să nu pui ouă reci în aluat! Se taie aluatul și nu va mai crește frumos, oricât l-ai lăsa la dospit.”, ne avertizează tanti Maria.

Sfaturi de aur:

Toate ingredientele trebuie să fie la temperatura camerei.

Nu exagera cu umplutura. Prea multă nucă sau cacao îngreunează cozonacul.

Frământă cu răbdare și lasă aluatul să se odihnească de cel puțin două ori.

Cozonacul nu se lovește, nu se trântește, ci se pune cu blândețe în tavă.

Zahărul pus direct peste drojdie – Zahărul omoară drojdia dacă este adăugat prematur. În loc să dospească frumos, aluatul va rămâne greu și dens.