Bine ai venit sau revenit pe indemnulinimii.ro, site-ul ce incearca in fiecare zi sa va vina in ajutor cu un numar cat mai mare de informatii.
Daca acestea va sunt de folos, nu uitati sa impartiti informatiile si in grupurile din care faceti parte! Va multumim!
Dragi prieteni,
Sărbătoarea Paștelui se apropie, iar astăzi vă propun o rețetă tradițională pentru Pască cu brânză dulce, care va aduce un strop de bucurie pe masa dumneavoastră.
Această rețetă simplă și delicioasă este perfectă pentru cei care își doresc să se bucure de o prăjitură tradițională.
Ingrediente pentru aluat:
- 500g de făină albă
- 200ml de lapte călduț
- 100g de unt topit
- 2 ouă
- 50g de zahăr
- 1 pliculeț de drojdie uscată (7g)
- Coajă rasă de la o lămâie
- Un praf de sare
Ingrediente pentru umplutură:
- 500g de brânză de vaci sau brânză de coajă proaspătă
- 150g de zahăr
- 3 ouă
- 100g de stafide (opțional)
- Esență de vanilie (opțional)
- Coajă rasă de la o lămâie
Pentru uns:
- 1 ou bătut pentru glazură
Instrucțiuni:
Pregătirea aluatului:
1.Într-un bol mare, amestecați drojdia uscată cu laptele călduț și o linguriță de zahăr. Lăsați amestecul să se odihnească timp de 5-10 minute, până când drojdia se activează și începe să facă spumă.
2.Într-un alt castron, bateți ouăle cu zahărul rămas, untul topit și coaja rasă de lămâie.
3.Adăugați amestecul de drojdie activată în compoziția de ou și amestecați bine.
4.Adăugați treptat făina și sarea, frământând până când obțineți un aluat moale și elastic. Dacă este nevoie, puteți adăuga mai multă făină sau lapte, în funcție de consistența aluatului.
5.Acoperiți bolul cu un prosop curat și lăsați aluatul să crească într-un loc cald timp de aproximativ 1 oră sau până când se dublează volumul.
Pregătirea umpluturii:
- Într-un castron mare, amestecați brânza de vaci sau brânza de coajă proaspătă cu zahărul, ouăle, stafidele (dacă doriți) și coaja rasă de lămâie. Dacă preferați, puteți adăuga și esență de vanilie pentru a intensifica aroma.
- Amestecați bine până când toate ingredientele sunt încorporate uniform. Umplutura trebuie să fie omogenă și netedă.
Asamblarea și coacerea pascăi:
1.După ce aluatul a crescut, împărțiți-l în două părți egale.
2.Întindeți prima parte a aluatului pe o suprafață presărată cu făină, în formă rotundă sau ovală, suficient de mare pentru a acoperi fundul și pereții unei tăvi de copt.
3.Transferați aluatul întins în tava de copt și niveleazăți-l uniform pe fund și pereți.
4.Turnați umplutura de brânză peste aluat și distribuiți-o uniform.
5.Întindeți a doua parte a aluatului și acoperiți umplutura de brânză, sigilând bine marginile.
6.Puteți decora Pască cu modele tradiționale sau crucițe utilizând aluatul rămas.
7.Lăsați Pască să crească din nou în tavă timp de aproximativ 30 de minute, acoperită cu un prosop curat.
Coacerea pascăi:
- Preîncălziți cuptorul la 180°C.
- După ce a crescut din nou, ungeți Pască cu ou bătut pentru a-i da o crustă frumoasă și aurie.
- Coaceți Pască în cuptorul preîncălzit timp de aproximativ 40-45 de minute sau până când crusta devine aurie și umplutura este fermă la atingere.
Servirea:
Lăsați Pască să se răcească în tavă timp de aproximativ 10-15 minute înainte de a o tăia în bucăți. Puteți să o serviți la temperatura camerei sau ușor călduță, alături de o ceașcă de ceai sau cafea.
Această Pască tradițională cu brânză dulce este perfectă pentru masa de Paște și cu siguranță va fi apreciată de întreaga familie și prietenii apropiati. Bucurați-vă de această savoare tradițională și sărbătoriți Paștele cu dragoste și bucurie în suflet!
Poftă bună!