Ingrediente necesare:

1,2 kg castraveți
700 g ceapă
Mărar proaspăt sau uscat, după gust – opțional
Apă
Ingrediente necesare pentru 1 borcan de 500 ml:

5-10 boabe piper negru
1 linguriță zahăr
Jumătate foaie dafin
Jumătate linguriță sare neiodată
1 lingură oțet de masă 9%
Mod de preparare:

Spălăm castraveții, îi punem într-un vas mare, îi acoperim cu apă rece și îi lăsăm să se hidrateze timp de 5-7 ore. Ulterior, îndepărtăm codițele și tăiem în rondele groase de 3-4 mm. Dacă castraveții sunt bătrâni, îi curățăm de coajă și îi tăiem în semiluni. Tăiem și ceapa în semiluni subțiri.

Punem castraveții, ceapa și mărarul într-un vas și amestecăm foarte bine. Lăsăm legumele în vas timp de 30 de minute.

În fiecare borcan (sterilizat!) punem boabe de piper și zahăr, după care le umplem cu salata, cât mai compact. Adăugăm dafinul, sarea și oțetul deasupra. Umplem borcanele cu apă clocotită și le acoperim cu capace (sterilizate) fără să le închidem ermetic.

Transferăm borcanele într-o cratiță la baza căreia am pus un prosop curat. Turnăm apă în cratiță, cât să acopere 3/ 4 din înălțimea borcanelor. După ce apa din cratiță dă în clocot, sterilizăm borcanele pe foc mic spre mediu, timp de 15 minute.

Apoi, le scoatem pe rând din apă și le închidem ermetic. Le întoarcem cu susul în jos, le acoperim cu o pătură și le lăsăm să se răcească complet. Le depozităm în cămară/ pivniță.

Servim salata amestecatacu ulei și optional, mai putem adauga usturoi pisat și/ sau verdeață mărunțită, după gust.