Salată de gogonele pentru iarnă

Salată de gogonele pentru iarnă – crocantă și plină de aromă

O rețetă simplă, gustoasă și ideală pentru cămară – perfectă lângă fripturi, cartofi sau mâncăruri tradiționale.

Ingrediente:

3 kg gogonele verzi, tari, de mărime potrivită

1 kg ardei kapia sau ardei gras roșu

1 kg ceapă albă sau roșie, tăiată peștișori

1 legătură frunze de țelină (opțional)

250 ml oțet alb (9°)

250 ml ulei

2 linguri zahăr

2 linguri sare grunjoasă, neiodată

1 linguriță boabe de piper

2 foi de dafin

Mod de preparare:

Pregătirea legumelor:

Spală gogonelele, ardeiul și ceapa.

Taie gogonelele rondele subțiri, ardeiul în fâșii fine și ceapa în solzișori.

Amestecarea:

Pune legumele într-un vas încăpător.

Adaugă sarea, zahărul, oțetul, uleiul, piperul și foile de dafin.

Amestecă bine și lasă la rece 2-3 ore, până când legumele își lasă zeamă.

Umplerea borcanelor:

Așază legumele în borcane sterilizate, presând ușor.

Toarnă deasupra zeama formată, astfel încât să acopere tot conținutul.

Închide ermetic capacele.

Sterilizarea:

Așază borcanele într-o cratiță mare cu apă, pe fundul căreia ai pus un prosop.

Fierbe timp de 20-25 de minute din momentul în care apa începe să clocotească.

Depozitarea:

După sterilizare, lasă borcanele să se răcească înfășurate într-o pătură, peste noapte.

Mută-le în cămară, la loc răcoros și întunecos.

Sfaturi utile 🌟

Poți adăuga hrean ras pentru un plus de aromă și pentru o conservare mai bună.

Frunzele de țelină dau un gust special – folosește-le dacă le ai la îndemână.

Salata este numai bună de savurat după 2-3 săptămâni și se păstrează perfect toată iarna.