Cum să prepari cele mai gustoase gogonele murate în saramură

Gospodinele pregătesc murăturile pentru sezonul rece, iar gogonelele nu trebuie să lipsească din cămara cu bunătăți. Astfel, ți-am pregătit o rețetă genială de gogonele murate în saramură.

Secretul celor mai gustoase gogonele trebuie respectat, iar pentru asta trebuie să ții cont de sfaturile următoare, care te ajută să păstrezi toate vitaminele și proprietățile legumelor.

Unul dintre secretele murăturilor care rămân tari constă în ingredientele folosite. Unele gospodine oferă o aromă mai intensă murăturilor utilizând usturoi, boabe de muștar, piper negru boabe sau foi de dafin. Există și femei care preferă să folosească pentru gogonele hrean, mărar, frunze sau rădăcină de țelină și frunze de vișin.

Un alt truc când vine vorba de murături constă în sarea folosită. De obicei, cea indicată este sarea grunjoasă, care are rolul de a păstra legumele tari și nu le lasă să se înmoaie cât stau la borcan peste iarnă, în cămară.

Un alt aspect important în murarea legumelor este raportul de sare versus apă. Cea mai bună saramură este realizată extrem de ușor, dintr-un litru de apă la care se adaugă o lingură rasă de sare.

Saramura perfectă este cea fiartă până când dă în două-trei clocote. Ulterior, aceasta se lasă la răcit pentru 10 minute și se poate folosi.

Beneficiile consumului de gogonele

Gogonelele sunt pline de vitamine, fibre, minerale, enzime și probiotice naturale. Chiar dacă nu este recomandat să le consumăm verzi, deoarece conțin substanțe care pot afecta ficatul, procesul de fermentație joacă un rol important, iar gogonelele devin un aliment extrem de benefic. Proteinele crude sunt descompuse în aminoacizi pe parcursul procesului de fermentaţie și aceștia sunt direct absorbiți și utilizați de către organism.

De asemenea, gogonelele murate sunt recomandate și în curele de slăbire. Ele protejează sistemul nervos și pe cel endocrin, fiind foarte sărace în calorii. Mai mult de atât, gogonelele sunt de mare ajutor în cazul bolnavilor de hepatită virală.

Nutriționiștii recomandă consumul a aproximativ 300 de grame de gogonele pe zi, în timpul meselor principale, dar și consumul a minim doi litri de apă zilnic, astfel încât rinichii să nu fie afectați de surplusul de sare pe care trebuie să-l elimine.

Mod de preparare

Pentru a prepara cele mai gustoase gogonele murate în saramură, veți avea nevoie de următoarele ingrediente: gogonele, morcovi, rădăcină de hrean, usturoi, ardei iuți, frunze de țelină, mărar uscat, sare, boabe de muștar și boabe de piper (opțional).

  1. Spală gogonelele, morcovii și țelina și curăță usturoiul. Taie morcovii în rondele.
  2. Pe fundul unui borcan încăpător, așează frunze de țelină și mărar.
  3. Adaugă gogonelele în borcan, încercând să le potrivești cât mai înghesuit.
  4. Adaugă feliile de morcov și alte bucăți de legume pe care dorești să le murați în golurile dintre gogonele.
  5. Deasupra, adaugă doi căței de usturoi și un ardei iute tăiat bucăți.
  6. Adăugă frunzele de țelină, rădăcina de hrean tăiată fâșii și tije uscate de mărar.
  7. Opțional, poți adăuga și boabe de muștar, coriandru sau piper în funcție de gustul tău.

Cum se face saramura

  1. La un kilogram de apă, adaugă aproximativ 20 de grame de sare grunjoasă, neiodată.
  2. Pune amestecul pe foc și lasă-l să dea în clocot, dar nu pentru mult timp.
  3. Ia vasul cu saramură de pe foc și toarnă-l în borcane în așa fel încât să acopere totul.
  4. Pentru a evita posibilele deteriorări ale borcanelor, poți pune un obiect de metal sub ele când torni saramura fierbinte.
  5. Lăsa borcanele neacoperite până a doua zi, apoi închide-le cu capace.
  6. Agită puțin borcanele după închidere, apoi depozitează-le într-un loc întunecos și răcoros.

Atenție la apa pe care o folosești! Dacă locuiești în oraș, cantitatea de clor poate schimba aciditatea saramurii, afectând întreaga compoziție! Dar nu-ți face griji! Nu trebuie să cumperi apă plată pentru a evita această situație.

Există o soluție mai ieftină: fierbe apa. Măsoară cantitatea de apă de care ai nevoie, pune-o la fiert timp de un sfert de oră, apoi acoperă-o și las-o să stea o zi întreagă. Dacă apa a făcut spumă, îndepărteaz-o înainte de a o pune la răcit!