Sfânta Cuvioasă Parascheva, cunoscută și ca Sfânta Vineri, este o sfântă venerate în întreaga Biserică Ortodoxă și în special în România, Serbia, Grecia și Bulgaria. Ea este considerată ocrotitoarea Moldovei și este cel mai popular sfânt ale cărui moaște se află pe teritoriul României. Sute de biserici din România îi sunt dedicate, fiind considerată ocrotitoarea lor.

Această zi specială de sărbătoare este pe 14 octombrie, când zeci de mii de oameni vin în fiecare an la Iași pentru a se închina la sfintele sale moaște.

Sfânta Cuvioasă Parascheva s-a născut în Tracia, într-un sat numit Epivata, lângă Constantinopol, din părinți creștini greci.

Aceasta a fost crescută în credința creștină de către părinți, crescută în evlavie și a mers mereu cu mama sa la biserica Preacuratei Născătoare de Dumnezeu.

La vârsta de zece ani, auzind cuvintele Evangheliei care spuneau „Cel ce voiește să vină după Mine, să se lepede de sine și să-și ia crucea și să Mă urmeze” (Luca 9, 23), s-a aprins în inima ei dorința de a-și împlini chemarea evanghelică. Astfel, atunci când a întâlnit un sărac pe drumul spre biserică, s-a ascuns de mama sa și a dăruit hainele bogate pe care le purta săracului.

Aceasta a făcut acest gest de mai multe ori, ignorând ocările, amenințările și chiar bătăile primite de la părinți. Aventurile sale de acasă erau doar prevestiri ale realizărilor duhovnicești ulterioare, care au depășit înțelegerea umană.

Cu dorința de a slujii lui Dumnezeu înflăcărată în sufletul ei, într-o zi a fugit de acasă fără a spune nimic părinților și a mers la Constantinopol, unde s-a închinat la moaștele sfinților și a ascultat învățăturile duhovnicești ale bărbaților sfinți de acolo.

Tradiții și obiceiuri de Sfânta Cuvioasa Parascheva

De Sfânta Parascheva, cunoscută și ca Sfânta Vineri de Toamnă, este bine să împărțiți covrigi, lipii, must nou și vin roșu celor mai puțin norocoși. Cei care fac această faptă bună vor avea un an bogat în bunăstare, sănătate și pace în casă.

Dacă cineva îți cere ajutorul, nu ezita să-i întinzi o mână de ajutor. Oamenii zgârciți vor cunoaște doar pierderi și riscă să se îmbogățească spiritual și material.

O altă superstiție străveche spune că nu este bine să oferiți drept jertfă produse cu cruci (castraveți și nuci) sau pepene roșu. În schimb, împărtășește must și vin nou, dar și pâine și lipie.

Potrivit tradiției, Sfânta Cuvioasă Parascheva este ocrotitoarea femeilor însărcinate. Se spune că dacă ești însărcinată și urmează să fii mamă, este recomandat să împarți din mâncarea ta cu copiii săraci.

Astfel, Sfânta te va proteja în timpul nașterii și nașterea copilului va fi ușoară și fără dureri.

Mai mult decât atât, vremea în ziua de 14 octombrie, când este sărbătorită Sfânta Cuvioasă Parascheva, poate prezice vremea de iarnă.

Ciobanii spun că dacă oile dorm împreunate și strânse, iarna va fi grea și friguroasă. Însă dacă oile dorm răsfirate, iarna va fi blândă și domoală.