Tradiții și superstiții de Sf. Gheorghe. Ce trebuie să faci pentru a avea parte de noroc și sănătate pentru tot restul anului

Pe 23 aprilie, creștinătatea sărbătorește Sfântul Mare Mucenic Gheorghe, unul dintre cei mai venerați sfinți din calendarul creștin-ortodox. Această zi este plină de tradiții și superstiții care, potrivit credinței populare, aduc noroc și sănătate tot restul anului.Tradiții și superstiții de Sf. Gheorghe. Ce trebuie să faci pentru a avea parte de noroc și sănătate pentru tot restul anului

Pe 23 aprilie, creștinătatea sărbătorește Sfântul Mare Mucenic Gheorghe, unul dintre cei mai venerați sfinți din calendarul creștin-ortodox.

Această zi este plină de tradiții și superstiții care, conform credinței populare, aduc noroc și sănătate tot restul anului.

Citește și Ce nume se sarbatoresc de Sfantul Gheorghe. Lista completa!

Ajunul Sfântului Gheorghe, denumit popular Sângiorzul vacilor sau Alesul, marchează începutul anului pastoral și este o sărbătoare a ciobanilor.

În această zi se aleg ciobanii, locurile unde se va face strunga sau stâna, dar și mieii pentru primul muls.

Mai mult decât atât, se pregătește primul caș, marcând astfel începutul unui nou sezon pastoral.

În ziua de 23 aprilie, cunoscută sub numele de Sângiorz, se desfășoară o serie de obiceiuri menite să alunge strigoii și să protejeze gospodăriile de influențele malefice.

Printre acestea se numără aprinderea de focuri rituale, cântatul din bucium, fumigarea și stropirea cu apă, precum și producerea de zgomote pentru a îndepărta spiritele rele.

O altă tradiție specifică acestei zile este împodobirea casei și a anexelor cu simboluri vegetale care marchează renașterea naturii.

Crengile de tufan, păr sau rug verde sunt folosite pentru a proteja locuințele de acțiunea strigoilor de mană.

În această zi, credințele populare sunt bogate în superstiții care vizează sănătatea și norocul:

  • Baia într-o apă curgătoare înainte de răsăritul soarelui se crede că asigură sănătatea pentru tot restul anului și spală toate relele.
  • Busuiocul semănat înainte de răsăritul soarelui aduce cinste; cei care se spală cu rouă de pe el sunt cinstiți de toată lumea.
  • Cei care doresc să fie sănătoși tot anul se cântăresc în această zi.
  • Se crede că cei care dorm în ziua Sfântului Gheorghe vor fi somnoroși în tot restul anului.
  • Gunoiul adunat în această zi și pus la rădăcina pomilor îi va face să rodească bine.

Zi dedicată muncii și protejării grădinilor de prădători

Pe 24 aprilie, se sărbătorește calul Sfântului Gheorghe, considerat ajutorul lui în lupta cu balaurul. Această zi este dedicată muncii și protejării grădinilor de prădători.

Se crede că lucrul în această zi atrage spor la muncă, dar este important ca după prânz să nu se mai lucreze deloc, pentru a evita atacurile animalelor sălbatice asupra vitei și gospodăriilor, potrivit ZiarulUnirea.ro.

Te-ar putea interesa și Cutremur cu magnitudine mare! S-a zguduit pământul duminică după-amiază

Tradițiile și superstițiile legate de Sfântul Gheorghe sunt încă păstrate cu sfințenie în multe comunități, fiind transmise din generație în generație ca o parte importantă a moștenirii culturale și spirituale a poporului român.