Sfantul Andrei, „Ocrotitorul romanilor”, este praznuit pe 30 noiembrie. Aceasta zi este plina de traditii si superstitii pe care trebuie sa le respectam.

Ce facem in noaptea de Sfantul Andrei

In noaptea de Sfantul Andrei, granitele dintre lumea vizibila si cea invizibila dispar, astfel incat putem incerca sa ne ghicim viitorul.

Noaptea de Sfantul Andrei, pe 29-30 noiembrie, este asemanatoare cu Halloween-ul, avand mai multe traditii si superstitii legate de aceasta sarbatoare.

In aceasta noapte, „umbla strigoii” care incearca sa fure „mana vacilor”, „mintile oamenilor” si „rodul livezilor”. Strigoii sunt spirite ale celor morti, care nu au ajuns pe taramul de dincolo si care pot aduce calamitati, boli si nefericire.

Pentru a ne proteja impotriva strigoilor, putem atarna cununi de usturoi la porti, usi si geamuri, dar putem folosi si usturoi zdrobit in cotetele animalelor. Acest usturoi poate fi folosit ca tratament impotriva diverselor boli, ca mijloc de protectie impotriva spiritelor malefice si ca modalitate de a atrage un posibil partener de viata.

Pentru a ne proteja de strigoi, putem imprastia firimituri de paine in curte si putem aprinde candele langa icoane. Este recomandat sa punem busuioc sfintit in hrana animalelor din gospodarie si in apa de baut.

In aceasta noapte, putem aduce in casa crengute de visin, pe care le putem pune in apa, iar daca acestea infloresc pana la Craciun, ne va aduce un an bogat. Putem, de asemenea, sa semanam grau in mici vase sau sa folosim 12 cepe (pentru cele 12 luni ale anului) pe care le lasam in pod pana la Craciun – cele care se strica sunt semn de luna ploioasa, iar cele care incoltesc sunt semn de bogatie.

Fetele care doresc sa-si afle ursitul pot ascunde sub perna busuioc sfintit, astfel incat sa viseze chipul barbatului dorit. De asemenea, pot incerca „facutul cu ulcica”, care implica folosirea unui vas nou de lut, carbuni incinsi si incantatii magice. La miezul noptii, se poate privi intr-un pahar cu apa „neinceputa” asezat pe cenusa, lasand sa cada o verigheta sfintita.

In unele zone, se crede ca ursitul poate fi vazut daca fata se asaza goala intre doua oglinzi, cu o lumanare in mana.

Cerul se deschide in aceasta noapte: Cum putem avea noroc, sanatate si bunastare

Pe de alta parte, conditiile meteorologice din noaptea Sfantului Andrei pot prezice cum va fi iarna. Daca este senin si cald afara, iarna nu va fi grea. In schimb, un cer intunecat, cu luna plina, ninsoare sau ploaie prezic o iarna cu troiene mari.

Sfantul Andrei este cunoscut si ca „Apostolul Lupilor” datorita prezentei sale pe teritoriul geto-dacilor, al caror simbol era lupul. In aceasta noapte, se crede ca lupii incep sa vorbeasca cu grai de om si ca strigoii si moroii umbla pe pamant.

Pentru a ne proteja, putem confectiona cruci din ceara de albine.

Concluzie

Sfantul Andrei este o sarbatoare plina de traditii si superstitii romanesti. In noaptea sa, putem incerca sa ne ghicim viitorul si sa ne protejam impotriva duhurilor rele. Increde-te in aceste traditii si bucura-te de aceasta noapte speciala!