Pe 30 ianuarie 2024 este mare sărbătoare în calendarul creștin ortodox. Aceasta este ziua aleasă pentru a-i sărbători pe Sfinții Trei Ierarhi: Vasile cel Mare, Grigorie Teologul și Ioan Gură de Aur. Ce e bine să faci în această zi?

Sfinții Trei Ierarhi sunt sărbătoriți în fiecare an pe data de 30 ianuarie 2024, aceasta fiind ultima sărbătoare importantă, cu cruce roșie, a acestei luni.

Iată ce e bine să faci de Sfinții Trei Ierarhi, dar și ce lucruri sunt interzise.

Sfinții Trei Ierarhi, sărbătoriți pe 30 ianuarie 2024. Ce tradiții și obiceiuri se respectă?

În bisericile ortodoxe, pe data de 30 ianuarie 2024sunt prăznuiți Sfinții Trei Ierarhi: Vasile cel Mare, Grigorie Teologul și Ioan Gură de Aur. Este vorba despre o sărbătoare care are o importanță majoră în religia creștină, motiv pentru care a fost însemnată cu cruce roșie în calendarul creștin ortodox.

Astfel, există unele tradiții și obiceiuri pe care credincioșii le respectă pentru a avea parte de noroc, sănătate și fericire. Ce e bine să faci de Sfinții Trei Ierarhi?

De Sfinții Trei Ierarhi, se spune că este bine să se facă pomenirea morților. Se dau de pomană diferite alimente pentru sufletul celor adormiți. De obicei, pachetele se sfințesc de către preot în timpul slujbei, iar apoi se împart celor nevoiași.

Se spune că este bine ca în această zi să fie dată de pomană și o lumânare. Există credința că cei care dau de pomană o lumânare vor avea parte de o viață luminoasă și vor reuși să găsească mereu calea cea dreaptă.

Fetele care își doresc să își întâlnească alesul și care vor să aibă o căsnicie fericită obișnuiesc să țină post în ziua în care sunt prăznuiți Sfinții Trei Ierarhi.

Tradiția spune că începând cu ziua de 30 ianuarie, vremea începe să se schimbe și că apar primele semne ale primăverii. Se spune că dacă streșinile curg în această zi, primăvara va fi friguroasă, iar dacă va fi ger, atunci înseamnă că vara fi călduroasă.

Sfinții Trei Ierarhi: Vasile cel Mare, Grigorie Teologul și Ioan Gură de Aur. Ce nu e bine să faci pe 30 ianuarie?

Sărbătoarea Sfinților Trei Ierarhi: Vasile cel Mare, Grigorie Teologul și Ioan Gură de Aur este însemnată cu cruce roșie în calendarul creștin ortodox. Astfel, în această zi nu se muncește. Sunt interzise pe 30 ianuarie toate treburile casnice, nu se calcă, nu se spală și nici nu se coase. Nu se fac treburi în gospodărie.

Pe 30 ianuarie sunt interzise certurile, nu se spun vorbe urâte, ci este un moment în care ar fi bine ca cei care s-au certat cu cei dragi să facă primul pas spre împăcare.

Un alt lucru interzis este împrumutarea obiectelor din casă. Se spune că în ziua în care sunt prăznuiți Sfinții Trei Ierarhi nu e bine să fie înstrăinate lucruri din casă pentru a nu avea pagube materiale.