Astăzi, pe 26 decembrie, sărbătorim ziua a doua de Crăciun, în care Biserica cinstează pe cea care a dat naștere lui Hristos Dumnezeu, pe Maica Domnului.

Este o zi specială în calendarul creștin, în care sărbătorim „cea mai cinstită decât heruvimii și mai mărită, fără de asemănare decât serafimii”.

În această zi, nu se lucrează, nu se face curățenie și nu se generează niciun fel de conflicte sau tensiuni. Este important să păstrăm armonia și pacea în familie și în comunitatea noastră, deoarece se spune că cei care muncesc în această zi nu vor mai avea nicio zi liberă tot anul.

Tradițional, în a doua zi de Crăciun, oamenii se duc „cu colacul” la nași. Colacul tradițional constă din șapte pâini, două sticle cu țuică, trei sticle de vin, un cocoș, trei pui, o coastă de porc și șapte coți de trandafiri sau alte mărunțișuri. Această tradiție simbolizează generozitatea și recunoștința pentru sprijinul și înțelepciunea nașilor în viața noastră.

Când ajungem la casa nașului, trebuie să ne arătăm respectul și iubirea pentru ei. Finul sărută mâna nașei și se îmbrățișează de trei ori cu nașul, formulând urarea „De la noi puțin, de la Dumnezeu mult”. Este un gest frumos prin care ne arătăm recunoștința față de nași și le dorim bunătate și belșug în viață.

În această zi, nu trebuie să uităm de finii noștri. Este o ocazie specială în care rudele îndepărtate și cele prin alianță trebuie să se strângă laolaltă și să își exprime dragostea și susținerea reciprocă.

Este important să ne arătăm interesul și grija față de cei dragi, deoarece se spune că cei care uită de finii lor nu vor avea parte de tot ce își doresc.

Totodată, trebuie să fim atenți la felul în care ne comportăm în această zi. Este interzis să bârfim, să înjurăm sau să avem gânduri răuvoitoare împotriva celorlalți.

Cei care se răzbună sau doresc să își încheie socotelile cu cei din jur astăzi vor suferi pierderi financiare. Așadar, haideți să ne concentrăm pe frumusețea și bunătatea din noi și să promovăm iubirea și armonia în jurul nostru.

În fiecare zonă din țară, în a doua zi de Crăciun, s-au împământenit obiceiuri specifice. De exemplu, în Bistrița Năsăud, oamenii colindă casa preotului, iar în Alba feciorii își cheamă mândrele la joc.

Este un prilej de bucurie și distracție pentru tineri, care se adună împreună și se distrează în această zi specială. Se spune că persoanele care dansează cel mai mult și cel mai aprig vor fi sănătoase tot anul.

Soborul Maicii Domnului reprezintă adunarea credincioșilor în cinstea Fecioarei Maria și a întregii adunări cerești. În această zi, ne unim cu toții în jurul Maicii Domnului pentru a cinsti sfințenia Sa și rolul său în nașterea Mântuitorului.

Fecioara Maria este un exemplu de sfințenie și smerenie, iar prin nașterea lui Isus, ea devine mijlocitoarea noastră în fața Domnului.

Soborul Maicii Domnului este una dintre cele cinci mari praznice închinate Sfintei Fecioare Maria și unul dintre cele mai vechi sărbători creștine, ce datează încă din secolul al V-lea.

Această sărbătoare a servit drept model și pentru alte sărbători închinate sfinților, precum Soborul Sfinților Ioachim și Ana, Soborul Sfântului Ioan Botezătorul sau Soborul Sfinților Arhangheli.

Astăzi, avem o oportunitate deosebită de a ne aduna în rugăciune și cinstire a Fecioarei Maria, mama noastră duhovnicească. Ea reprezintă omenirea în fața lui Dumnezeu și, prin nașterea Mântuitorului, aduce speranță și mântuire. Haideți să ne încredem în puterea rugăciunii și să ne lăsăm ghidați de exemplul Fecioarei Maria în călătoria noastră spirituală.

Sărbători fericite și binecuvântate alături de cei dragi în această zi de Soborul Maicii Domnului!