Tradiții și obiceiuri de moșii de toamnă 2023. Ce să nu faci în această zi sub nicio formă

Toamna aduce cu ea nu doar zile mai reci, ci și o serie de tradiții și obiceiuri. Poate cele mai importante tradiții și obiceiuri de moșii de toamnă sunt mersul la biserică și împărțirea pachetelor cu pomană pentru cei care au nevoie. Moșii de toamnă sau Sâmbăta Morților este o zi foarte importantă pentru creștinii ortodocși.

Moșii de toamnă

Moșii de Toamnă în 2023 sunt maine, în prima sâmbătă din luna noiembrie. Pe data de 4 noiembrie, oamenii celebrează bogăția recoltei aduc un omagiu celor trecuți în neființă.

Moșii de Toamna reprezintă momentul în care sufletele morților se întorc pe pământ pentru a se bucura de fructele recoltei și pentru a fi aproape de cei dragi.

Se spune că Iisus a stat în mormânt cu trupul, dar și-a pogorât sufletul în iad, ca să elibereze din el pe toți drepții adormiți.

În această zi, oamenii dau de pomană și participă la Sfânta Liturghie, apoi la parastasul colectiv, unde se pomenesc morții.

După ce bucatele au fost sfințite, oamenii le oferă de pomană celor mai nevoiași.

Tradiții și obiceiuri de moșii de toamnă 2023

Cu câteva zile înainte de Mosii de Toamna, oamenii obișnuiesc să colecteze fructe și legume proaspete din grădină sau din livada lor. Acestea sunt aranjate frumos în coșuri și aduse în casă, apoi sunt sfințite și puse în pachetele pentru pomană.

Citește și: Ce se dă de pomană de Moșii de toamnă 2022. Alimentele pe care este bine să le împarți pe 5 noiembrie

Moșii de Toamnă înseamnă oferirea de pomeni pentru ca sufletele morților să se odihnească.

În seara de Moșii de Toamnă, se aprind lumânări și candele în case pentru a lumina calea sufletelor morților și de a le ghida înapoi în lumea lor.

Oamenii merg la cimitir de Sâmbăta Morților pentru a-și cinsti și aminti de cei dragi care au trecut în lumea celor veșnici. Mormintele sunt curățate, se pun flori proaspete și se aprind lumânări la capetele celor decedați.

În dimineața de Moșii de Toamnă, oamenii merg la biserică pentru a participa la slujba specială, unde se roagă pentru sufletele celor decedați.

Există și obiceiuri de prezicere a iernii viitoare în ziua Moșiilor de Toamnă. De exemplu, se crede că vremea din ziua de Moșii de Toamnă poate prevesti cât de aspră va fi iarna sau cât de bogată va fi recolta în anul următor.

Tradiția spune că de Moșii de toamnă, oamenii trebuie să împăcați cu ceilalți și să se îmbrace curat, iar femeile să își acopere capul.

Cât despre ce se dă de pomană, trebuie să știi că poți duce orice, însă esențiale sunt: o sticlă mică de vin, colivă și colaci. Pe lângă acestea, poți prepara sarmale, plăcinte, fructe, brânzeturi sau carne, iar fiecare pachet să conțină o lumânare.

Sărbătoarea Mosiilor de Toamna este o ocazie specială de a onora memoria celor dragi care au plecat din această lume.

Aceste tradiții și obiceiuri au fost transmise de-a lungul generațiilor și continuă să fie o parte importantă din viața creștinilor ortodocși.