Uleiul de gătit este o necesitate în bucătăriile din întreaga lume. Deși ajută la prepararea mâncărurilor delicioase, nu toate uleiurile sunt la fel de benefice pentru sănătate.
Unele uleiuri des utilizate ar putea să afecteze sănătatea dumneavoastră în moduri silențioase, contribuind la inflamație, presiune asupra organelor și chiar la potențiala dezvoltare a celulelor cancerigene.
Experții în sănătate avertizează asupra a trei tipuri de uleiuri care, folosite în mod obișnuit, ar putea face mai mult rău decât bine.
1. Uleiul de Legume (Mai ales amestecurile rafinate)
Uleiul de legume poate părea sănătos, dar acest termen se referă adesea la amestecuri de uleiuri foarte rafinate, precum uleiul de soia, porumb sau bumbac. Aceste uleiuri sunt de obicei procesate la temperaturi înalte și tratate cu substanțe chimice, eliminându-le nutrienții și creând compuși dăunători.
Sunt bogate în acizi grași omega-6, care, consumați excesiv, pot provoca inflamații cronice, un factor de risc cunoscut pentru cancer și alte boli. În timp, această inflamație poate deteriora celulele și organele, cum ar fi ficatul și rinichii.
2. Uleiul de Palmier
Uleiul de palmier este ieftin și foarte utilizat, mai ales în alimentele procesate și gustări. Deși conține antioxidanți naturali, problema apare în modul în care este procesat și reutilizat în timpul prăjirii.
Reîncălzirea repetată a uleiului de palmier poate duce la formarea acrilamidei, o substanță cu potențial cancerigen. Studiile au legat consumul frecvent de alimente prăjite în ulei de palmier reutilizat de riscuri crescute de boli cardiovasculare și stres asupra ficatului.
3. Margarina și Untura (Uleiuri hidrogenate)
Chiar dacă nu sunt uleiuri tradiționale de gătit, margarina și untura sunt adesea folosite la coacere sau prăjire și sunt pline de grăsimi trans. Aceste grăsimi artificiale au fost interzise sau restricționate drastic în multe țări din cauza legăturii lor puternice cu bolile de inimă și cancerul.
Grăsimile trans promovează inflamația, cresc nivelul colesterolului rău (LDL), reduc colesterolul bun (HDL) și s-a demonstrat că afectează negativ funcția ficatului și rinichilor în timp.
Este important să fim foarte atenți la alegerea uleiului de gătit folosit, optând pentru variante mai sănătoase precum uleiul de măsline sau de avocado. Verificați etichetele și informați-vă despre consecințele pe termen lung ale fiecărui tip de ulei.
Ne-ar plăcea să aflăm părerea dumneavoastră despre subiect: Care sunt uleiurile pe care preferați să le folosiți în bucătărie și de ce? Lăsați un comentariu și împărtășiți gândurile dumneavoastră!