Bine ai venit sau revenit pe indemnulinimii.ro, site-ul ce incearca in fiecare zi sa va vina in ajutor cu un numar cat mai mare de informatii.

Daca acestea va sunt de folos, nu uitati sa impartiti informatiile si in grupurile din care faceti parte! Va multumim!

Glicemia, adică nivelul de zahăr din sânge, variază pe parcursul zilei și de aceea este măsurată în mod obișnuit printr-un test de sânge efectuat dimineața pe stomacul gol.

Acest lucru înseamnă că trebuie să faci analizele înainte de micul dejun, fără a consuma alimente sau alte băuturi, cu excepția apei, timp de cel puțin 8 ore.

Chiar dacă ești o persoană sănătoasă și nu ai diabet, este important să efectuezi teste de glicemie în mod regulat, cel puțin o dată pe an.

Aceste teste ar trebui interpretate de un medic, dar un tabel cu valorile normale ale glicemiei te poate ajuta să înțelegi în ce situație te afli și dacă există riscul să dezvolți diabet.

Valorile normale ale glicemiei pe stomacul gol pentru un adult sănătos se situează între 72 și 108 mg/dL. Dacă nivelul glicemiei este mai mic de 70 mg/dL, este indicat să consulți un medic pentru o evaluare suplimentară. În cazul în care nivelul glicemiei este sub 50 mg/dL, există un risc mare de hipoglicemie, și trebuie să consulți de urgență un medic pentru investigații suplimentare.

Dacă nivelul glicemiei este peste 215 mg/dL, acesta indică prezența diabetului și este necesar să consulți un medic cât mai curând posibil.

Dacă știi deja că ai diabet, există mai multe tabele cu valorile normale ale glicemiei pentru adulți, copii, adolescenți sau femei gravide care suferă de diabet.

Valorile cuprinse între 120 și 180 mg/dL pe stomacul gol sunt considerate limită și indică un risc moderat, ceea ce poate însemna că te afli într-o fază de pre-diabet și trebuie să efectuezi teste mai frecvente pentru a urmări evoluția situației.

Un nivel de glicemie care depășește 300 mg/dL necesită îngrijiri medicale de urgență, iar tu ar trebui să consulți imediat un medic. Nivelul glicemiei poate varia în timpul zilei la o persoană sănătoasă în funcție de alimentație, dar aceste valori nu ar trebui să fie foarte mari nici după o masă bogată.

De exemplu, nivelul normal al glicemiei la un adult după masă este de 140 mg/dL, iar între mese este în jur de 125 mg/dL.

De ce se măsoară în mod obișnuit glicemia pe stomacul gol? Atunci când stomacul este gol, corpul secreta un hormon numit glucagon, care crește nivelul glucozei din sânge. Dacă nu suferi de diabet, corpul tău va produce insulină pentru a reduce nivelul glucozei.

În cazul diabetului, nivelul glicemiei măsurat va fi mai mare, deoarece organismul nu poate produce insulină sau este rezistent la aceasta. Prin urmare, aceste teste de sânge pot ajuta la stabilirea cu precizie dacă suferi sau nu de diabet.

De exemplu, dacă un adult sănătos are o glicemie pe stomacul gol în jur de 100 mg/dL, în cazul unei persoane cu diabet, acest nivel este peste 126 mg/dL, iar în stadiul de pre-diabet se încadrează între 101 și 126 mg/dL.

Cum se face testul de sange?

Este foarte simplu. Glicemia poate fi testata dintr-o singura picatura de sange, care se recolteaza din varful degetului. Însa daca îti faci mai multe analize si vrei sa stii, de exemplu, si nivelul colesterolului, atunci sangele va fi luat din vena, nu din deget.

Testarea prin picatura de sange luata din deget permite o analiza mult mai rapida, cu rezultatul citit pe loc si poate fi repetata de mai multe ori, la nevoie, pe durata unei singure zile. Aceasta metoda este folosita de diabetici, pentru ca ei trebuie sa-si verifice glicemia de mai multe ori pe durata unei zile, ca sa-si poata administra corect tratamentul necesar.

Ca sa evite acest disconfort, diabeticii pot folosi senzori pentru monitorizarea glicemiei, un senzor recomandat fiind Dexcom G4.