Se pregătesc schimbări semnificative pentru pensionarii din România, care vor intra în vigoare începând cu prima lună a anului viitor, adică din ianuarie 2024. Aceste modificări vor avea un impact considerabil asupra vieții vârstnicilor din țara noastră.

Noile măsuri propuse de Guvern vor aduce beneficii financiare unora dintre pensionari, în timp ce o categorie specifică va înregistra o diminuare a veniturilor cu până la 1.000 de lei lunar.

Pensionarii vizați de reducerea veniturilor Cu aplicarea indexării pensiilor cu 13,8%, începând din 1 ianuarie 2024, unii pensionari vor resimți o reducere a sprijinului financiar acordat de stat. Această reducere poate ajunge până la 1.000 de lei pe lună, în funcție de venitul fiecărui beneficiar.

Prin exemplu, o persoană care primește în prezent un ajutor de 1.000 de lei din cauza unui venit sub 1.500 de lei va fi îndreptățită să primească doar 800 de lei după majorarea din ianuarie.

Premierul Marcel Ciolacu a subliniat că Legea pensiilor este sustenabilă și va fi aplicată în continuare, asigurându-se că fondurile necesare pentru plata acestor pensii sunt disponibile.

El a adăugat că peste 60% dintre pensionarii din România au pensii sub 2.000 de lei, iar peste 85% primesc pensii mai mici de 3.000 de lei.

Recent, Ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Adrian Câciu, a anunțat prelungirea valabilității cardurilor de energie până la 31 martie 2024, față de data inițială de 31 decembrie 2023.

Această decizie vine în sprijinul beneficiarilor voucherelor pentru energie, permițându-le să achite facturile pentru serviciile de energie electrică și termică cu ajutorul acestor vouchere până la sfârșitul lunii martie 2024.