Bine ai venit sau revenit pe indemnulinimii.ro, site-ul ce incearca in fiecare zi sa va vina in ajutor cu un numar cat mai mare de informatii.

Daca acestea va sunt de folos, nu uitati sa impartiti informatiile si in grupurile din care faceti parte! Va multumim!

Vinerea Mare, cunoscută și sub numele de Vinerea Patimilor, marchează ultima zi de vineri înaintea Paștelui, fiind astfel ultima vineri din perioada Postului Mare. Se mai numește și Vinerea Pastelui, Vinerea Neagră sau Vinerea Seacă, în funcție de tradiții și obiceiuri locale.

Tradiții și interdicții în Vinerea Mare:

În Vinerea Mare, se respectă diverse interdicții tradiționale. De exemplu, nu se coc prăjituri sau alte preparate culinare.

Tradițional, dimineața de Vinerea Mare, înainte de răsăritul soarelui, oamenii obișnuiau să alerge desculți prin roua dimineții sau să se scalde în apa curgătoare, credința fiind că acest obicei îi va ajuta să fie sănătoși tot restul anului.

Este interzis consumul de urzici și folosirea oțetului în mâncare, deoarece se crede că pe Cruce, Iisus a fost bătut cu urzici și că buzele sale au fost udate cu oțet.

De asemenea, în această zi se oprește lucrul, nu se spală rufe, nu se coase, iar sacrificiul de pasări sau animale este interzis în multe zone.

Unele tradiții includ folosirea tămâiei în jurul caselor și a copacilor pentru a-i feri de daunatori, boli, fulgere și animale sălbatice.

De asemenea, nu este bine ca în Vinerea Mare să se vopsească ouăle. Această zi marchează pomenirea patimilor lui Iisus Hristos, când acesta a suferit pentru mântuirea omenirii. De asemenea, se pomenesc și cuvintele de iertare rostite de tâlharul recunoscător care a fost alături de Iisus pe cruce.

Tradițiile și interdicțiile continuă:

-Se spune că dacă plouă în Vinerea Mare, va fi un an norocos.

-Fetele nemăritate obișnuiesc să facă diverse rituale pentru dragoste în această zi.

-Nu se săvârșește Sfânta Liturghie, iar morții nu se îngroapă decât cu bătăi de toacă.

-Scăldatul ritual este un simbol al curățirii trupești și sufletești în această zi.

-În Duminica Paștelui, credincioșii se spală cu apă în care au pus un ou roșu și un ban de argint.

-După slujba de Înviere, credincioșii merg acasă cu lumânările aprinse, pe care le sting abia după ce fac semnul Crucii. Aceste lumânări se păstrează în casă și se aprind doar în momente de necaz.

-Rugăciunile sunt de asemenea importante în această perioadă, fiind recomandată citirea Evangheliilor. Înainte de sărbători, sunt preferate Evangheliile după Matei, Marcu și Luca, iar după sărbători, cea a lui Ioan Evanghelistul.

-De la Joia Mare până în Joia din Săptămâna Luminată, femeile nu au voie să spele haine.

-În Vinerea Mare, este evitată tunsul, deoarece se spune că ar putea aduce moartea cuiva apropiat din familie.