Zacuscă de vinete cu o vechime de peste 100 de ani

Dragi cititori, astăzi vă prezentăm o rețetă de zacuscă de vinete cu o vechime de peste 100 de ani, pe care puține gospodine o cunosc. Zacusca făcută după această rețetă este considerată de departe cea mai gustoasă pe care ați mâncat-o vreodată.

Ingredientele de care aveți nevoie

  • 3 kilograme de vinete coapte, curățate și scurse bine
  • 2 kilograme de ardei și gogoșari copți și curățați (proporția de ardei/gogoșari poate varia în funcție de preferințe)
  • 2 kilograme de ceapă albă
  • Aproximativ 1 litru de bulion de roșii (după gust)
  • 500 mililitri de ulei de floarea soarelui
  • 3 linguri de sare (sau după gust)

Sfaturi și trucuri pentru rețeta de zacuscă de vinete

Pentru a obține o zacuscă cu un gust ușor afumat, puteți coace vinetele pe tablă sau grătar. Această metodă va conferi zacusca un miros și un gust special. Dacă preferați, puteți folosi și cuptorul, însă zacusca va avea o culoare mai închisă.

De asemenea, nu uitați să înțepați vinetele înainte de a le pune la cuptor, altfel riscati să aveți mult de curățat după.

Cum se prepară zacuscă de vinete

Înainte de a începe să amestecați ingredientele, puteți să vă împărțiți munca pe mai multe zile. Puteți coace vinetele și le puteți curăța, apoi le puteți scurge bine și le puteți congela pentru a fi folosite mai târziu.

La fel, puteți coace și ardeii cu gogoșarii, să-i presărați cu sare, să-i lăsați sub capac și să-i curățați bine de piel, semințe. Apoi îi puteți congela, dacă nu pregătiți zacusca în următoarele 1-2 zile.

După ce ați copt și curățat vinetele, ardeii și gogoșarii și ați pregătit bulionul sau sucul de roșii, puteți tăia ceapa mărunt cu ajutorul unui robot de bucătărie sau unei mașini de tocat carne. Acesta trebuie calit în uleiul încins într-un ceaun mare, amestecând periodic.

După aproximativ 15 minute, adăugați bulionul de roșii și lăsați să fiarbă încă 15 minute împreună. Între timp, vinetele și ardeii trebuie trecuți prin mașina de tocat carne, iar amestecul obținut trebuie calit într-un alt ceaun sau într-o tigaie adâncă în care ați adăugat puțin ulei. Lăsați să se calească timp de 15 minute.

Turnați amestecul de vinete în ceaunul în care ați calit ceapa și bulionul. Amestecați bine, potriviți de sare și când începe să fiarbă bine, reduceți flacăra și lăsați zacusca să fiarbă timp de 2-3 ore. Amestecați din când în când și aveți grijă să acoperiți puțin ceaunul, pentru a evita riscul de arsuri.

Este foarte important să aveți răbdare și să fierbeți zacusca cât mai mult și mai bine. Veți observa că textura, gustul și culoarea se vor schimba în timpul fierberii.

Zacusca de vinete este gata atunci când devine lucioasă, uleiul iese la suprafață și zacusca capătă o consistență densă. Turnați zacusca fierbinte în borcane curate și uscate, pe care le-ați sterilizat în prealabil la cuptor.

Acum, rămâne doar să savurați această delicioasă zacuscă de vinete preparată după o rețetă cu o vechime de peste 100 de ani. Poftă bună!