Piftia este unul dintre cele mai indragite preparate ale sarbatorilor de iarna. Atunci cand gospodinele gatnesc bunatatile de Craciun, nu trebuie sa lipseasca piftia de pe mese.

Reteta de piftie nu este complicata, dar putine persoane stiu exact cat usturoi se pune la piftie! Iar acesta este un factor esential pentru ca piftia sa aiba gustul perfect, traditional.

Cât usturoi se pune la piftie. Aşa va avea gustul perfect, tradiţional

Piftia, un preparat traditional al Craciunului

Piftia, cunoscuta si sub numele de racitura, este un fel de mancare pregatit adesea pentru masa de Craciun. Reteta de piftie poate fi pregatita din carne de porc, carne de pui sau carne de peste, in functie de preferintele fiecaruia.

Piftia are la baza cativa pasi simpli de urmat pentru a o gati. Dar cel mai important ingredient care nu trebuie sa lipseasca este usturoiul. De aceea, este important de stiut cat usturoi se pune exact in reteta.

Cât usturoi se adaugă la piftie Trebuie mentionat ca nu doar lichidul piftiei trebuie sa aiba usturoi, ci si carnea trebuie sa fie bine condimentata. Traditia spune ca piftia trebuie sa fie cu gust si arome, fara sa fie fada. De aceea, usturoiul se adauga de doua ori. Prima data cand se fierbe carnea si a doua oara la finalul fierberii.

Iata reteta completa de piftie de porc:

Reteta traditionala de piftie de porc

Ingrediente:

  • 2 picioare de porc
  • 1 ciolan afumat
  • 1/2 de capatana de porc
  • 1-2 capatani de usturoi
  • 1 morcov
  • 1 patrunjel
  • 1 telina
  • 1 ceapa
  • sare
  • 1 plic de gelatina incolora

Mod de preparare:

Prima data, spalati carnea cu apa rece si puneti-o la fiert vreo trei ore, impreuna cu o capatana de usturoi, pana se desprinde de pe oase. Adaugati apoi legumele si lasati-le la fiert inca o jumatate de ora.

Puneti si sare, apoi scoateti oala de pe foc si lasati-o deoparte. Separat, puneti gelatina la umflat in apa pentru cateva minute, apoi incalziti-o pe baie de abur pana devine ca o miere fina.

Supa de la carne se strecoara, iar ultima portie de usturoi se adauga in zeama. De exemplu, la un litru de zeama se adauga un catel de usturoi. Cand zeama se raceste bine, amestecati-o cu gelatina si turnati-o peste carnea scoasa si dezosata din oala. Compozitia se pune in boluri si se da la rece timp de 24 de ore, pentru a se ingheta!

„Piftia este un preparat traditional delicios, care nu trebuie sa lipseasca de pe mesele de Craciun. Pentru a-i conferi gustul perfect si aromele autentice, este important sa puneti cantitatea potrivita de usturoi,” recomanda specialistii culinari.

Astfel, daca respectati aceasta reteta si adaugati usturoiul la fiecare etapa a prepararii, piftia va capata savoarea traditionala pe care o iubiti. Asadar, nu ezitati sa folositi usturoiul in prepararea piftiei, pentru ca acesta adauga o nota intensa si delicioasa acestui preparat festiv.

Acum ca stiti cat usturoi se pune la piftie, puteti sa va puneti priceperea la incercare si sa pregatiti o piftie delicioasa pentru masa de Craciun. Bucurati-va de gustul autentic si savuros al acestei preparate traditionale si sarbatoriti alaturi de familie si prieteni. Craciun fericit si pofta buna!