Bine ai venit sau revenit pe indemnulinimii.ro, site-ul ce incearca in fiecare zi sa va vina in ajutor cu un numar cat mai mare de informatii.

Daca acestea va sunt de folos, nu uitati sa impartiti informatiile si in grupurile din care faceti parte! Va multumim!

Având o curte și având grijă de plante poate fi o experiență satisfăcătoare. Cu toate acestea, vine și cu propriile sale provocări. Uneori, te poți confrunta cu lucruri ciudate care te lasă cu mâinile în cap.

Recent, un roman a dat peste o priveliște ciudată în copacii lor – multă jeleu galben și ceea ce au descris ca fiind o „nucă extraterestră de jeleu”. Intrigați și confuzi, s-au întors către comunitatea online pentru răspunsuri.

Această fenomen misterios s-a dovedit a fi un tip de ciupercă de ruginǎ numită rugină cedru-măr. Aceasta necesită douǎ gazde pentru a-și completa ciclul de viață, iar merele și merișorii sunt cel mai frecvent afectați. Desi numele sugerează că sunt implicate cedrii, poate apǎrea de asemenea pe copaci de iuniper.

Simptomele ruginii cedru-măr variazǎ în funcție de tipul de arbore afectat. Pe copacii de iuniper, veți observa formarea unor galii perene maro pe crengi.

Odatǎ cu venirea ploilor de primǎvarǎ, aceste galii produc coarne portocalii gelatinoase. În timp ce creanga dincolo de galie poate muri, nu existǎ daune semnificative pentru iuniperul-gazdǎ.

Pe mere sau merișoare, apar leziuni circulare galbene pe frunze la scurt timp dupǎ înflorire. Pe mãsurǎ ce vara avansează, aceste leziuni se dezvoltă în aglomerǎri maronii de fire sau tuburi cilindrice. Le puteți gǎsi sub petele de pe frunze, crengi sau fructe.

Arbore de iuniper cu ruginǎ cedru-măr

Acum, s-ar putea să vă întrebați cât timp ține această boalǎ. Ei bine, galiile încep să aparǎ la șapte luni după infectarea inițialǎ. Dupǎ 18 luni, ele se transformă în mase gelatinoase.

În primǎvara urmǎtoare, pe galiile se formeazǎ depresiuni asemǎnǎtoare mingilor de golf, ceea ce duce la formarea coarnelor teliale. Când plouă în primǎvarǎ, coarnele teliale maro se lungeșc și devin de culoare portocaliu strǎlucitor.

Odată ce își elibereazǎ sporii, coarnele se prǎbușesc, se usucǎ și cad în cele din urmǎ. Deși galiile mor, ele rămân atașate de copac timp de cel puțin încǎ un an. Infecția este cel mai vizibilǎ în primǎvarǎ când galiile sunt acoperite de mase gelatinoase.

În fericire, gestionarea acestei infecții este destul de simplǎ. Puteți tǎia zonele infectate pentru a preveni răspândirea ulterioară. Cu toate acestea, este important de menționat cǎ ruginǎ cedru-măr nu vǎ va ucide copacii; cauzeazǎ doar daune cosmetice plantelor. Dacă preferați o abordare preventivă, puteți utiliza fungicide sau puteți alege soiuri de mere care sunt rezistente la aceastǎ boalǎ.

În concluzie, ruginǎ cedru-măr poate fi o priveliște neobișnuită în curtea dumneavoastră, dar nu reprezintǎ o amenințare semnificativǎ pentru copacii dumneavoastrǎ.

Este important să fiți conștienți de această infecție pentru a ști cum sǎ o gestionați , în cazul în care se întâmplǎ sǎ aparǎ. Distribuiți aceste informații și altora pentru a putea recunoaște și înțelege, de-asemenea, ruginǎ cedru-măr. Grǎdinǎrit plǎcut!