Astăzi, adorata actriță română Ileana Stana Ionescu ne-a părăsit la venerabila vârstă de 87 de ani. Cu o carieră impresionantă care s-a întins pe parcursul a șase decenii, Ileana Stana Ionescu rămâne în memoria publicului ca o figură icônică a teatrului și filmului românesc.

Născută pe 14 septembrie 1936 în Brad, județul Hunedoara, Ileana Stana Ionescu și-a dedicat întreaga viață artei dramatice. Crescută în Drobeta Turnu Severin, unde a urmat școala primară și liceul, ea a fost profund influențată de mediul cultural al zonei sale.

Debutul ei pe scena teatrului a avut loc în 1955, la Teatrul de Stat din Reșița, în rolul Agnes din „Școala femeilor” de Molière. În 1959, s-a alăturat Teatrului Tineretului din Piatra Neamț, contribuind semnificativ la diversitatea și bogăția artistică a scenei românești.

Ileana Stana Ionescu a avut un impact major și în cinematografia românească, jucând în filme cunoscute precum „Cuibul cu viespi”, „Cucoana Chirița”, „Secretul lui Bachus”, „Păcală”, „Dumbrava minunată”, „Chirița în Iași”, „Alo, aterizează străbunica!”, „Zidul” și „Păcală se întoarce”.

Rolurile sale au fost apreciate pentru profunzimea și talentul actoricesc demonstrat de-a lungul întregii sale cariere. În ultimii ani, Ileana Stana Ionescu s-a retras discret din viața publică, preferând să trăiască momente de liniște alături de familie și cei dragi. Cu toate acestea, contribuția sa la patrimoniul cultural al României rămâne impresionantă și de neegalat.

Veștile despre trecerea ei au adus un val de emoție în rândul colegilor, admiratorilor și a celor din industria filmului și teatrului. Actrița Alexandra Velniciuc a exprimat pe Facebook tristețea ei, menționând impactul profund pe care Ileana Stana Ionescu l-a avut asupra ei și asupra alegerii sale de a urma aceeași cale.

„Dumnezeu s-o ierte și s-o odihnească! Și datorită ei am ales această profesie!”, este mesajul publicat de actriță.

Cu toate că nu mai este printre noi, amintirea și influența ei vor trăi în continuare prin operele de artă pe care le-a lăsat în urmă. Omagii și mesaje de condoleanțe au fost aduse în mediul online și în presa de specialitate, subliniind importanța ei în cultura românească contemporană.

Cu o carieră impresionantă și o prezență puternică pe scenă și pe ecran, Ileana Stana Ionescu rămâne un exemplu de pasiune și devotament pentru arta teatrală și cinematografică în România. Moartea ei lasă o lacrimă în ochii tuturor celor care au avut privilegiul să o cunoască și să aprecieze talentul ei incontestabil.

„Vine o vreme când trebuie să știi să te retragi, să faci definitiv un pas în spate pentru ca publicul să-și amintească de tine în zilele cele bune, nu îmbătrânit și chinuit de gânduri.

La 87 de ani, nu prea mai ai ce să dovedești celor din jur sau ție însăți!”, povestea cu ani în urmă chiar Ileana Stana Ionescu, în exclusivitate pentru cancan.ro.

În final, moștenirea lăsată de Ileana Stana Ionescu este una care va continua să inspire generațiile viitoare de artiști și iubitori ai culturii românești.

Viața și munca ei rămân un monument al artei dramatice, iar amintirea ei va fi păstrată cu venerație și recunoștință de către toți cei care au apreciat-o și iubit-o. În urma ei rămâne soțul, Andrei Ionescu, în vârstă de 97 de ani.

El a fost și cel care a confirmat internarea soției sale. Perioada care urmează va fi una grea pentru apreciatul actor, acesta fiind nevoit să o conducă pe ultimul drum pe cea care i-a stat alături în viață, la bine și la greu.

„Ileana s-a simțit extrem de slăbită și am sunat la salvare, să vină să vadă ce are. După un consult medical, cei de pe Salvare ne-au spus și ne-au recomandat că cel mai bine este să meargă la spital, să se interneze, pentru a o întări puțin, după care marți o externează, o să iasă din spital și totul o să fie ok”, declara actorul acum ceva timp.